Na molbu Talibana: Iran ponovo pokrenuo isporuke benzina i dizela u Avganistan

Cijena benzina u Avganistanu dostigla je 900 dolara po toni prošle sedmice, dok mnogobrojni Avganistanci u panici napuštaju gradove, plašeći se odmazde i povratka surove verzije islamskog zakona koju su Talibani uveli prije dvije decenije kada su bili na vlasti

5074 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iran je ponovo pokrenuo isporuke benzina i dizela u Avganistan na molbu Talibana, saopštila je iranska Unija izvoznika nafte, gasa i petrohemijskih proizvoda.

"Talibani su Iranu poslali poruke u kojima se kaže da mogu da nastave izvoz naftnih derivata", saopštio je za Rojters portparol tog udruženja u Teheranu Hamid Hoseini, dodajući da su neki iranski trgovci oprezni zbog zabrinutosti za bezbjednost.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu prošlog vikenda, pošto su Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici povukli trupe nakon 20-godišnjeg rata, prenosi Tanjug.

Cijena benzina u Avganistanu dostigla je 900 dolara po toni prošle sedmice, dok mnogobrojni Avganistanci u panici napuštaju gradove, plašeći se odmazde i povratka surove verzije islamskog zakona koju su Talibani uveli prije dvije decenije kada su bili na vlasti.

Da bi obuzdala skok cijena, nova talibanska vlast obratila se Iranu da ostavi granice otvorenim za trgovce.

"Iranski izvoz goriva u Avganistan obnovljen je prije nekoliko dana, nakon što su Talibani smanjili carine na uvoz iranskog goriva do 70 odsto", dodao je Hoseini, pokazujući zvanični dokument avganistanske carinske službe.

Benzin i dizel su glavni iranski izvozni proizvodi u Avganistan.

Iran je izvezao oko 400 hiljada tona goriva u tu susjednu zemlju od prošlogodišnjeg maja do istog mjeseca ove godine.

Bonus video: