zatražili od kompanije da pokrene istragu

Japan povukao 1,63 miliona doza vakcine Moderna: Nečistoće prisutne u tri serije

Oko 43 odsto stanovništva Japana je potpuno vakcinisano protiv koronavirusa, ali se u Japanu i dalje širi delta soj virusa

8576 pregleda 103 reakcija 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Japanske vlasti saopštile su danas da su povukle 1,63 miliona doza vakcine protiv koronavirusa američke kompanije Moderna poslije izveštaja o prisustvu nečistoća u tri serije distribuirane vakcine.

Japanska farmaceutska grupa Takeda, koja uvozi i distribuira vakcinu Moderna u zemlji, saopštila je da je primila "izvještaje iz nekoliko centara za vakcinaciju da su strana tijela pronađena u zatvorenim bočicama vakcine iz specifičnih serija".

"Posle konsultacija sa Ministarstvom zdravlja, odlučili smo da od danas obustavimo upotrebu vakcine" pogođenih serija, a to je 1,63 miliona doza, dodala je Takeda.

Japanska grupa zatražila je od Moderne da sprovede "hitnu istragu".

Iako nije navela detalje o prirodi otkrivenih nečistoća, Takeda je precizirala da još nije primila izvještaje o mogućim zdravstvenim rizicima vezanim za te doze vakcine.

Japansko Ministarstvo zdravlja je sa svoje strane navelo da će sarađivati sa Takedom u distribuciji alternativnih doza vakcine, kako bi se izbjegao prekid nacionalnog programa vakcinacije stanovništva.

Oko 43 odsto stanovništva Japana je potpuno vakcinisano protiv koronavirusa, ali se u Japanu i dalje širi delta soj virusa.

Preporučujemo za Vas