Izrael će povećati isporuku robe u Gazu da se smanji napetost

Kako je navedeno u Izraelu, povećaće se uvoz novih vozila, robe i opreme za civilne projekte u pojasu Gaze i izdati više dozvola za palestinske biznismene da ulaze u Izrael počev od danas

2622 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Izrael je danas najavio da će ublažiti komercijalna ograničenja za pojas Gaze i povećati isporuku robe u tu palestinsku teritoriju posle višednevne rastuće napetosti.

Toj najavi prethodile su demonstracije stotina Palestinaca kraj granice Izraela u srijedu, kada se pozivalo na ublažavanje parališuće blokade, nekoliko dana pošto je sličan protest prerastao u sukobe s izraelskom vojskom.

Islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi, nastojao je da se demonstranti ne približavaju graničnoj ogradi i nije bilo nasilja poput onog u subotu u kome je poginuo jedan Palestinac i 40 ih je ranjeno, a izraelski granični policajac zadobio teške povrede metkom u glavu ispaljenim iz neposredne blizine.

Kako je navedeno u Izraelu, povećaće se uvoz novih vozila, robe i opreme za civilne projekte u pojasu Gaze i izdati više dozvola za palestinske biznismene da ulaze u Izrael počev od danas.

Međutim, ublaženje restrikcija zavisiće od "nastavka očuvanja bezbjednosti regiona" i moguće je da se ograničenja smanje još više ako se poboljša situacija na granici.

Zvaničnici Hamasa su rekli da će Egipat danas takođe djelimično otvoriti glavni granični prelaz u pojas Gaze, pošto ga je zatvorio u nastojanju da ubijedi Hamas da povrati zatišje.

Egipat pokušava da izdejstvuje dugotrajni prekid vatre između neprijateljskih strana od 11-dnevnog rata u maju u kome je poginulo 260 Palestinaca i 13 ljudi u Izraelu.

Hamas i Izrael su četiri puta ratovali, a često su izbijali i manji sukobi od 2007. godine, kada su hamasovci silom preuzeli vlast u Gazi od umjerenijeg Fataha, posle pobjede na palestinskim izborima.

Izrael i Egipat su uveli blokadu od tada za koju izraelska strana tvrdi da je neophodna kako bi se spriječilo naoružavanje Hamasa.

Bonus video: