Sedam policajaca tužilo Trampa zbog nasilja u Kongresu SAD

Policajci koji su napadnuti i pretučeni 6. januara, kada su brojne Trampove pristalice upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, naveli su u tužbi da je tadašnji šef države bio u dosluhu sa rasistima, nasilnim ekstremističkim grupama i pristalicama, i da ih je podstrekivao na terorizam u protivzakonitom nastojanju da ostane na vlasti

2647 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Sedam policajaca zaduženih za zaštitu Kongresa SAD podnijelo je tužbu protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, njegovih saradnika i pripadnika ekstremno desnih grupa, optuživši ih da su u januaru namjerno poslali nasilnike na Kapitol radi sprečavanja potvrde izbornih rezultata.

Policajci koji su napadnuti i pretučeni 6. januara, kada su brojne Trampove pristalice upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, naveli su u tužbi da je tadašnji šef države bio u dosluhu sa rasistima, nasilnim ekstremističkim grupama i pristalicama, i da ih je podstrekivao na terorizam u protivzakonitom nastojanju da ostane na vlasti.

Oni su tužbu podnijeli protiv Trampa, njegovog saradnika Rodžera Stouna i pripadnika ekstremističkih grupa Ponosni momci i Čuvari zakletve, koji su bili među nasilnicima u Kapitolu, navodi Asošiejted pres.

U tužbi podnijetoj federalnom sudu u Vašingtonu, policajci su naveli da je napad na Kongres predstavljao kulminaciju nakon što je Tramp dva mjeseca neosnovano tvrdio da je pokraden na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Policajci su naveli da je Tramp bio svjestan da postoji potencijal za nasilje i da ga je aktivno podsticao, sa ciljem da spriječi potvrdu izborne pobjede kandidata demokrata Džozefa Bajdena.

Članovi Kongresa iz Demokratske stranke podnijeli su prethodnih mjeseci dvije slične tužbe protiv Trampa, u kojima se navodi da je on izazvao nasilje na Kapitolu.

Tokom nasilja u Kongresu pet osoba je izgubilo život, a samoubistvo su kasnije izvršila četiri policajca, angažovana u odbrani parlamenta tog dana.

Uprkos nasilju, Kongres je kasnije te noći potvrdio pobjedu Bajdena na predsjedničkim izborima.

Bonus video: