"specifična i vjerodostojna prijetnja"

SAD upozoravaju na novi napad u Kabulu, završna faza evakuacije, Talibani se spremaju da preuzmu aerodrom

Niz prijetnji bombom poremetile su posljednjih dana operaciju evakuacije Amerikanaca na aerodomu u Kabulu

13902 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa aerodroma u Kabulu, Foto: Reuters
Detalj sa aerodroma u Kabulu, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2021. 10:37h

Američke vlasti upozorile su na "specifičnu i vjerodostojnu" prijetnju u blizini aerodoma u Kabulu i pozvale svoje državljane da napuste to područje poslije nedavnog napada u kojem je poginulo više od 100 osoba.

"Zbog specifične i vjerodostojne prijetnje, svi američki državljani u blizini kabulskog aerodroma bi trebalo da napuste to područje što prije", saopštila je u subotu ambasada SAD u Kabulu.

Prijetnja se odnosi na južni i sjeverozapadni dio aerodroma kao i na područje u blizini benzinske pumpe kod aerodroma, dodala je ambasada.

Kako prenosi Al Džazira Balkans, američke snage žure da završe evakuaciju iz Avganistana do roka postavljenog do 31. augusta, a Talibani se pripremaju da preuzmu kontrolu nad ključnim aerodromom.

Niz prijetnji bombom poremetile su posljednjih dana operaciju evakuacije Amerikanaca na aerodomu u Kabulu.

Amerikanci su bili primorani na saradnju sa Talibanima koji su polovinom avgusta preuzeli vlast u Avganistanu.

Američki predsjednik Džozef Bajden u subotu je upozorio da je moguć još jedan teroristički napad na aerodromu u roku od 24 do 36 sati i da je situacija na tom području izuzetno opasna.

U napadu džihadista Islamske države na aerodrom u Kabulu u četvrtak je poginulo više od 100 ljudi, među kojima 13 američkih vojnika.