Talibani ubili pjevača narodne muzike

"Muzika je zabranjena u islamu, ali nadam se da ćemo uvjeriti ljude da ne rade takve stvari, umjesto da vršimo pritisak na njih", kazao je prije par dana portparol talibana

11944 pregleda 8 komentar(a)
Favad Andarabi, Foto: Screenshot/Youtube
Favad Andarabi, Foto: Screenshot/Youtube

Talibani su ubili avganistanskog pjevača narodne muzike samo nekoliko dana nakon što su najavili da će izvođenje muzike na javnim mjestima biti zabranjeno, javlja al-Arabija.

Pjevač Favad Andarabi brutalno je ubijen u selu Andarab, objavio je na Tviteru bivši avganistanski ministar unutarnjih poslova Masud Andarabi.

"Donosio je radost ovoj dolini i njenim ljudima", napisao je Andarabi u tvitu uz snimak pjevača.

Portparol talibana je prije nekoliko dana za "Njujork tajms" rekao da će muzika na javnim mjestima biti zabranjena.

"Muzika zabranjena u islamu"

"Muzika je zabranjena u islamu, ali nadam se da ćemo uvjeriti ljude da ne rade takve stvari, umjesto da vršimo pritisak na njih", rekao je on za "Njujork tajms".

U Avganistanu je pod vlasti talibana 1990-ih godina većina muzike te televizijskih i bioskopskih sadržaja bila zabranjena. Kršenje tih zabrana za sobom je povlačilo ozbiljne posljedice, podsjeća Indeks.

Nakon američke intervencije 2001. godine avganistanska muzička scena je procvjetala - organizovali su se koncerti i festivali, a pokrenut je i Avganistanski nacionalni institut za muziku. U tom institutu stvoren je i ženski orkestar, koji je nastupao po zemlji i inostranstvu.

Bonus video: