Najmanje 407 mrtvih u zemljotresu na granici Iraka i Irana

U snažnom zemljotresu povrijeđeno više hiljada ljudi, oštećene bolnice...
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2017. 17:17h

Broj žrtava u snažnom zemljotresu koji je pogodio oblast na iransko-iračkoj granici u iranskoj provinciji Kermanšah porastao je na 407.

Spasilačke službe nastavljaju da tragaju za preživjelima.

Broj povrijeđenih u zemljotresu magnitude 7,3 koji se u ponedjeljak dogodio uz granicu Iraka i Irana, popeo se na 6.700, saopštila je iranska Kancelarija za krizne situacije, prenijele su agencije Fars i Tasnim.

U Iraku je u zemljotresu poginulo najmanje sedmoro, a povrijeđeno je 535, saopštilo je iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Epicentar potresa je bio 32 kilometara od iračkog grada Halabdža. Iranska pokrajina Kermanšah, na granici sa Irakom, najteže je pogođena zemljotresom.

Zemljotresi su česti u Iranu. Decembra 2003. zemljotres magnitude 6,6 je pogodio grad Bam gdje je poginulo više od 26.000 ljudi.

Prema riječima kurdskog ministra zdravlja Hame Rašeda, situacija u tom gradu je kritična, najveća bolnica je oštećena i nema električnu energiju, pa se povrijeđeni odvoze u susjedni grad, a veći broj zgrada i kuća je oštećen.

Iranska televizija navodi da se potres osjetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpjelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

Mediji različito izvještavaju o tome koje je jačine bio zemljotres - Rojters navodi od 7 do 7,9. Tass, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar, 7,4 a neki idu i do 7,5 stepeni Rihterove skale.

Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice. AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na sjeverozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje.

Nekoliko iranskih i iračkih gradova je bez električne struje, a iz straha od naknadnih potresa na hiljade ljudi u obje zemlje izašlo je na ulice.

Iranski seizmološki centar registrovao je više od 50 naknadnih potresa, a očekuje se da će ih biti još.

Tass navodi da je epicentar zemljotresa bio na 10 kilometara dubine, kao i da se potres osjetio i u Kuvajtu.

Zemljotres se osjetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim djelovima Izraela.

Galerija

Bonus video: