Bajden proglasio katastrofu nakon udara uragana Ida na Luizijanu

Uragan Ida, koji je u nedjelju stigao do obale Luiziane kao uragan kategorije 4, uz vjetrove od oko 240 kilometara na sat, provale oblaka i visoke talase koji su potopili velik dio obale, u međuvremenu je oslabio na kategoriju 1 po Safir-Simpsonovoj skali,

7302 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden proglasio je katastrofu u državi Luizijani i naredio da se područjima pogođenim uraganom Ida pruži savezna pomoć, saopštila je Bijela kuća.

"Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smještaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine, kao i druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici preduzeća oporavili od katastrofe“, navodi se u saopštenju.

Uragan Ida, koji je u nedjelju stigao do obale Luiziane kao uragan kategorije 4, uz vjetrove od oko 240 kilometara na sat, provale oblaka i visoke talase koji su potopili velik dio obale, u međuvremenu je oslabio na kategoriju 1 po Safir-Simpsonovoj skali, prenosi agencija Hina.

uragan Ida
foto: Reuters

Ida je samo za tri dana, otkako se pojavila u Karipskom moru kao tropska oluja, ojačala do uragana kategorije 4, uz vjetrove od 240 kilometara na sat, izvjestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Za nekoliko sati uragan je stigao do Nju Orleansa kao oluja kategorije 3, uz nešto slabije vetrove, ali uz talase više od predviđenih 1,83 metra na nekim djelovima obale.

Bonus video: