Kluge: Treća doza nije luksuz

Šef SZO za Evropu zabrinut stopom širenja zaraze i niskim nivoom imunizacije u nekim zemljama

4159 pregleda 5 komentar(a)
Izraelka prima treću dozu vakcine u Tel Avivu, Foto: AMIR COHEN
Izraelka prima treću dozu vakcine u Tel Avivu, Foto: AMIR COHEN

Treća doza vakcine protiv kovida-19 je način da se zašitite najranjiviji, a ne luksuz kojim se otima od ljudi koji nisu primili ni prvu dozu, rekao je juče visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Komentari šefa SZO za Evropu Hansa Klugea zvuče pozitivnije od prethodnih procjena te zdravstvene agencije UN o takozvanoj buster dozi, koju primjenjuje sve veći broj država.

Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus rekao je prošle nedjelje da su podaci o trećoj dozi nepotpuni. On je ranije izjavio da je za sada ne bi trebalo davati i da bi vlasti trebalo da se usredsrede na dostavljanje doza siromašnijim zemljama.

Kluge je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da dodatne studije pokazuju da treće doze štite ranjive osobe.

“Treća doza vakcine nije luksuzni pojačivač koji se oduzima nekome ko još čeka prvu vakcinu. To je u suštini način da zaštitimo najranjivije”, rekao je.

Kluge je istakao da je potrebno još dokaza i pozvao evropske države s viškom vakcina da ih podijele s ostalim zemljama, posebno u istočnoj Evropi i Africi, prenio je Rojters.

Povećanje stope prenošenja kovida-19 širom Evrope u posljednje dvije nedjelje, u kombinaciji s niskim nivoima vakcinacije u nekim državama je “duboko zabrinjavajuće”, dodao je Kluge.

Češka Republika je juče saopštila da će ponuditi treću dozu svima koji su vakcinisani prije makar osam mjeseci. Ona se tako pridružila rastućem broju država koje pojačavaju mjere za suzbijanje širenja delta soja koronavirusa.

Izrael je u nedjelju počeo da nudi buster dozu djeci od 12 godina.

U odgovoru na komentare generalnog direktora SZO prošle nedjelje, Fajzer i Bajontek su saopštili da treća doza njihove vakcine, koja se najviše koristi u zapadnom svijetu, podstiče stvaranje tri puta veće količine antitijela u odnosu na drugu dozu.

Bonus video: