Vijetnam će pomilovati više od 3.000 zatvorenika

Vlasti su odbile da kažu da li će politički zatvorenici biti pomilovani

2009 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od 3.000 zatvorenika će biti pomilovano u Vijetnamu povodom 76. godišnjice proglašenja nezavisnosti, objavile su danas komunističke vlasti zemlje, ne navodeći da li će biti uključeni i politički zatvorenici.

Ova amnestija odražava "politiku milosti partije i države" navele su vlasti na konferenciji za novinare, i dodale sa je ovo prva ovakva mjera u posljednje četiri godine.

Amnestija će obuhvatiti 3.026 zatvorenika, osuđenih između ostalog u slučajevima sa drogom ili za korupciju. Na spisku je 21 stranac, među kojima 10 Kineza, jedan Amerikanac i dvoje Japanaca.

Vlasti su odbile da kažu da li će politički zatvorenici biti pomilovani.

U zatvoru se nalazi više od 130 političkih zatvorenika, prema izvještaju nevladine organizacije Hjuman rajts voč iz maja 2021. Prema drugoj nevladinoj organizaciji taj broj je znatno manji od realnog, ali je nemoguće provjeriti pošto ne postoje zvanični podaci.

"Nema zatvorenika optuženih za političke prestupe u Vijetnamu", rekao je danas zamjenik ministra za javnu bezbjednost Le Kuok Hung.

U zemlji su zabranjeni svi nezavisni mediji, a Vijetnam se nalazi na 175. mjestu od 180 zemalja u klasifikaciji Reportera bez granica o slobodi medija u izvještaju za 2020. godinu, prenosi Frans pres.

Vijetnam je 2018. godine usvojio predlog zakona o sajber bezbjednosti kojim se dodatno ograničava sloboda izražavanja.

Posljednjih mjeseci uhapšeno je više novinara pod optužbom za širenje lažnih informacijafma na društvenim mrežama, neprijateljskim prema režimu.

U Vijetnamu se trenutno u zatvoru nalazi više od 100.000 ljudi, prema podacima ministarstva za javnu bezbjednost.

Bonus video: