najstarija visokoobrazovna institucija u SAD

Harvard izabrao ateistu za glavnog kapelana

Epstajn je imenovan u vrijeme kada se sve više mladih u Sjedinjenim Državama smatra duhovnima, ali bez religijske pripadnosti

3145 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prestižni američki univerzitet Harvard, koji su prije gotovo 400 godina osnovali puritanski doseljenici, ima novog glavnog kapelana - a on ne vjeruje u Boga.

Greg Epstajn (44) prvi je ateista izabran za predsjednika harvardske organizacije kapelana.

„Počašćen sam“, napisao je na Tviteru.

Epstajn je harvardski humanistički kapelan od 2005. i autor je bestselera „Dobro bez Boga: U šta vjeruje milijarda nevjernika“.

One koji to žele, ovaj humanistički kapelan informiše i savjetuje o egzistencijalnim pitanjima na bazi humanističkih načela.

Esptajn će voditi grupu od više od 40 kapelana koji predstavljaju dvadesetak različitih religija i vjerovanja, uključujući hrišćanstvo, judeizam, hinduizam i budizam, prenosi Hina.

Imenovan je u vrijeme kada se sve više mladih u Sjedinjenim Državama smatra duhovnima, ali bez religijske pripadnosti.

„Sve je više ljudi koji se ne identifikuju s nekom vjerskom tradicijom, ali imaju potrebu da razgovaraju o tome šta znači biti dobar čovjek i živjeti etički“, kazao je Epstajn u razgovoru za "Njujork tajms". "Mi ne tražimo odgovore u Bogu. Mi smo jedni drugima odgovori“, dodao je.

Po istraživanju centra „Pew“ od prije dvije godine, nešto više od četvrtine (26 odsto) stanovnika Amerike ne vjeruje u Boga. To je devet odsto više nego deset godina ranije.

Harvard, osnovan 1636. za školovanje protestantskog sveštenstva, najstarija je visokoobrazovna institucija u Sjedinjenim Državama.

Preporučujemo za Vas