Promijenio agresivni imidž: Bolton je Putina zvao "serijski lažov", a sad mu se smješka

"Stari" Bolton je bio agresivni poznavalac situacije, koji je ismijavao američke diplomate koji su se zalagali za kompromis sa protivnicima SAD
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Džon Bolton, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Džon Bolton, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2018. 12:05h

Džon Bolton, savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa već je izgleda ranije napustio svoj imidž agresivnog diplomate, ali je u Moskvi promjena tona bila upadljiva.

Prepoznatljivi "morž" brkovi i dalje su tu, prodoran pogled je isti, ali u svemu drugom se "novi" i "stari" Bolton veoma razlikuju, piše londonski "Gardijan", prenosi Tanjug.

"Stari" Bolton je bio agresivni poznavalac situacije, koji je ismijavao američke diplomate koji su se zalagali za kompromis sa protivnicima SAD.

Prije oko godinu dana, on je Vladimira Putina opisao kao "serijskog lažova" odgovornog za "ratni čin", u vidu miješanja u američke izbore, i upozorio: "Sa Rusijom pregovaramo na svoj rizik".

To je bilo tada, a Bolton je sada savjetnik za nacionalnu bezbjednost Donalda Trampa, predsjednika čiji diplomatski stil podrazumijeva "ortačenje" sa diktatorima.

Prošlih mjeseci, Bolton se rukovao sa Kim Džong-unom i Vladimirom Putinom, i još se osmjehivao.

U direktnom susretu sa Putinom, u srijedu, on je svoj rječnik pun "ognja i sumpora", zamijenio priličnom dozom slatkorječivosti.

"Divno je opet biti u Moskvi. Veoma cijenimo vašu učtivost i pristojnost i očekujemo da naučimo kako ste uspjeli da tako uspješno organizujete Svetski kup, između ostalog", rekao je on.

"Gardijan" piše da bi "stari" Bolton u takvoj situaciji bio oštar prema ruskoj politici u Siriji i Ukrajini.

On je, međutim, poslije sastanka sa Putinom, samo demantovao da su SAD napustile svoju poziciju kada se radi o tim zemljama, i da je stao u odbranu održavanja samita kao takvog, na kome se liderima pruža prilika da se upoznaju, čak i kada je onaj drugi umiješan u užasne stvari.

"Mislim da nije neobično da se lideri Rusije i SAD sastaju. Direktna komunikacija između Trampa i Putina je u najboljem interesu SAD", rekao je Bolton.

Promjena tona je još očiglednija kada se radi o Sjevernoj Koreji, primjećuje "Gardijan". U januaru je Bolton rekao da je razgovor sa Pjongjangom "gubljenje vremena" i da se jedino može pregovarati o detaljima demontiranja sjevernokorejskog nuklearnog oružja.

Umjesto toga, SAD su jednostrano suspendovale zajedničke vojne vježbe sa Južnom Korejom, samo zato što je Tramp dobio obećanje od Kima da će uništiti lokaciju za lansiranje raketa.

Na bujicu pitanja o tome šta je postalo od "starog" Boltona", na konferenciji za medije u Moskvi, "novi" Bolton je imao jedan odgovor: "Ne bavim se onim što sam nekada rekao".

Bonus video: