Mekejn: Trampova vjera u Putina je naivna

Mekejn je optužio Trampa da zanemaruje američke interese, jer vjeruje ruskom predsjedniku, a ne američkoj obavještajnoj službi. Senator smatra da u saradnji dvije zemlje u Siriji pod režimom predsjednika Bašara al Asada nema nikakve praktične koristi
1 komentar(a)
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2017. 10:41h

Američki senator Džon Mekejn izjavio je da je "vjera" Donalda Trampa u iskrenost predsjednika Rusije Vladimira Putina "naivna" i da ugrožava bezbjednost SAD.

"Predsjednik Tramp je rekao da vjeruje da je Vladimir Putin iskren kada negira miješanje Rusije u predsjedničke izbore 2016. i ponovio da se nada saradnji sa Rusijom u Siriji", navodi se u izjavi Mekejna objavljenoj na njegovoj internet stranici.

Mekejn je optužio Trampa da zanemaruje američke interese, jer vjeruje ruskom predsjedniku, a ne američkoj obavještajnoj službi. Senator smatra da u saradnji dvije zemlje u Siriji pod režimom predsjednika Bašara al Asada nema nikakve praktične koristi.

"Vladimira Putina ne zanimaju američki interesi. Smatrati drugačije je jednostavno naivno. To ugrožava našu nacionalnu bezbjednost", smatra američki senator.

Mekejn je ranije kritikovao i Pentagon zbog toga što se ne bavi "miješanjem Rusije u izbore".

Tramp je nakon sastanka u Vijetnamu sa Putinom izjavio da ga je ruski predsjednik još jednom uvjerio da se Moskva nije miješala u američke izbore. Prema riječima američkog lidera, čitava priča o "miješanju Rusije" predstavlja veštačku prepreku za odnose dvije zemlje, koji je Trampu postavila opoziciona Demokratska partija. Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je rekao da je Putin ukazao Trampu na neosnovanost informacija o "miješanju" u izbore.

FBI i Kongres SAD vode istragu o miješanju Rusije u izbore u SAD, kao i o navodnim vezama predsjednika Donalda Trampa sa Rusijom, koje negiraju kako u Bijeloj kući, tako i u Kremlju. Specijalni tužilac za istragu je bivši šef FBI Robert Miler. Rusija je više puta odbacivala optužbe da je pokušavala da utiče na izbore u SAD, a Peskov ih je nazvao "apsolutno neosnovanim".

Bonus video: