Talibanska zastava ispred guvernerove kancelarije u Panširu, u Kabulu i Mazar-i-Šarifu skandiranje "smrt Talibanima"

Panšir je bio posljednji dio Avganistana gdje Talibani nisu imali potpunu kontrolu, a u njemu djeluje anti-talibanski pokret Nacionalni front otpora (NRF) koji se mobilisao pod vođstvom Ahmada Masuda, sina ubijenog heroja antisovjetskog otpora Ahmada Šaha Masuda

2476 pregleda 0 komentar(a)
Zastava Talibana u Panširu, Foto: Reuters
Zastava Talibana u Panširu, Foto: Reuters

Talibani su istakli svoju zastavu ispred guvernerove kancelarije u Panširu, pokrajini koja je odupirala njihovoj vlasti, nakon što su objavili da je ona osvojena.

Stotine Avganistanaca izašle su u ponedjeljak na ulice u prijestonici Kabulu i u Mazar-i-Šarifu, protestujući zbog talibanske vladavine i u znak podrške pokretu otpora u Panširu koji vodi Ahmad Masud, prenose agencije.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju grupe ljudi koje marširaju ulicama i skandiraju "smrt Talibanima, živio Avganistan".

Panšir je bio posljednji dio Avganistana gdje Talibani nisu imali potpunu kontrolu, a u njemu djeluje anti-talibanski pokret Nacionalni front otpora (NRF) koji se mobilisao pod vođstvom Ahmada Masuda, sina ubijenog heroja antisovjetskog otpora Ahmada Šaha Masuda.

Nakon nekoliko dana intenzivnih borbi i velikih gubitaka na obje strane, talibani su u ponedjeljak proglasili pobjedu, dok snage otpora negiraju poraz.

Portparol talibanskog pokreta Zabihulah Mudžahid na konferenciji za novinare saopštio je da su snage otpora dale "negativne odgovore" kada su talibani pokušali da pregovaraju, dodajući da nisu zabilježene nikakve civilne žrtve prilikom preuzimanja Panšira.

Masud je objavio audio poruku u kojoj je pozvao na "nacionalni ustanak" i optužio talibane da koriste "strane plaćenike", a obećao da će NRF nastaviti borbu.

Mjesto gde se trenutno nalaze vođa otpora Masud i Amrulah Saleh, bivši potpredsjednik Avganistana koji se pridružio njegovim snagama nakon pada Kabula, nije trenutno poznato.

Saleh se proglasio vršiocem dužnosti nakon što je predsjednik Ašraf Gani pobjegao iz zemlje nakon preuzimanja vlasti od talibana 15. avgusta.