Talibanski ministar unutrašnjih poslova na FBI potjernici

Mula Omar Jakub, sin mule Omara, imenovan je za ministra odbrane, a kako prenosi Rojters ostalo je nejasno kakvu ulogu u vladi će imati mula Haibatula Akunzada, vrhovni lider talibana

10803 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Talibani su imenovali mulu Hasana Akunda, saradnika pokojnog osnivača talibanskog pokreta mule Omara, za šefa nove avganistanske vlade, dok će mula Abdul Gani Baradar, dosadašnji šef političkog kabineta, biti njegov zamjenik.

Saradžudin Hakani, sin osnivača ozloglašene Hakani grupe, koju su SAD proglasile terorističkom organizacijom, biće novi ministar unutrašnjih poslova, saopštio je glavni portparol talibana Zabihula Mudžahid. BBC je objavio da se Hakani nalazi na FBI listi traženih osoba.

Mula Omar Jakub, sin mule Omara, imenovan je za ministra odbrane, a kako prenosi Rojters ostalo je nejasno kakvu ulogu u vladi će imati mula Haibatula Akunzada, vrhovni lider talibana. On nije viđen u javnosti od pada prethodne vlade i zauzimanja Kabula prošlog mjeseca.

Akund, novi šef vlade, je već dvadeset godina blizak Akunzadi.

BBC ističe da nije formirano ministarstvo za pitanja žene, kao i da u novoj vladi nema žena.

Imenovanja grupe uticajnih ličnosti iz različitih elemenata talibanskog pokreta ne daje naznake ustupaka nakon protesta koji su ranije danas izbili u Kabulu, kada su talibanski borci pucali u vazduh kako bi rastjerali demonstrante.

Stotine muškaraca i žena uzvikivali su slogane poput „neka živi otpor” i „smrt Pakistanu” marširajući ulicama u znak protesta protiv dolaska talibana na vlast.

Susjedni Pakistan ima duboke veze sa talibanima i našao se na meti optužbi da je pomogao talibanima da preuzme vlast - što Islamabad odbacuje.

Bonus video: