U Hongkongu uhapšeni članovi prodemokratskog udruženja

Policija je potvrdila hapšenje tri muškarca i jedne žene zato što "nisu dali informacije" vezane za zakon o nacionalnoj bezbjednosti

8234 pregleda 0 komentar(a)
Pripadnici udruženja "Hongkong Alajans", Foto: Reuters
Pripadnici udruženja "Hongkong Alajans", Foto: Reuters

Policija Hongkonga uhapsila je danas više članova udruženja koje organizuje godišnje bdjenje u znak sjećanja na represiju na trgu Tjenanmen, dan poslije njihovog odbijanja da učestvuju u istrazi o nacionalnoj bezbjednosti.

U kratkom saopštenju udruženje "Hongkong Alajans" (Hong Kong Alliance) potvrdilo je da su tri njihova člana uhapšena jutros.

Novinar agencije Frans pres konstatovao je da je još jedan član udruženja izašao iz svoje kancelarije sa lisicama na rukama u pratnji policije.

Policija je potvrdila hapšenje tri muškarca i jedne žene zato što "nisu dali informacije" vezane za zakon o nacionalnoj bezbjednosti.

Njih četvoro je u pritvoru zbog potreba istrage.

Udruženje je dio prodemokratskih grupa pod udarom istrage vezane za zakon o nacionalnoj bezbjednosti koje je nametnuo Peking u toj bivšoj britanskoj koloniji da bi eliminisao svako neslaganje poslije velikih demonstracija 2019.

Prošlog mjeseca policija je naredila Udruženju da podnese finansijske i operacionalne podatke i optužila ga da je strani agent.

Udruženje je ignorisalo taj zahtjev prema kome treba da se daju lični podaci svih članova od njegovog osnivanja 1989, i svih izvještaja sa sastanaka i finansijskih izvještaja kao i svih razmjena sa nevladinom organizacijama za odbranu demokratije i ljudskih prava u Kini.

Kada je juče istekao rok da se odgovori tim zahtjevima članovi udruženja su uputili pismo vlastima u kome objašnjavaju da je zahtjev nelegalan, arbitreran i da nema dokaza da je načinjen prestup.

Udruženje je takođe odbacilo optužbu da je "strani agent" objasnivši da je ono lokalno udruženje koje radi za ljude u Honkongu.

Odjelenje policije zaduženo za nacionalnu bezbjednost u Hongkongu objavilo je sinoć upozorenje da onima koji ne sarađuju sa njegovim istragama prijeti novčana kazna i do šest mjeseci zatvora.

Udruženje je nekad bilo jedan od simbola političkog pluraliteta grada. Svake godine od 1989. okupljalo je 4. juna desetine hiljada ljudi u parku za bdjenje uz svijeće za žrtve represije na trgu Tjananmen, uz slogane koji pozivaju na demokratiju u Kini.

Posljednje dvije godine bdjenja su zabranjena, i muzej koji vodi Udruženje zatvoren je prije nekoliko mjeseci.

Vlasti u Pekingu i Hongkongu upozorile su da će buduća bdjenja svakako predstavljati kršenje zakona o nacionalnoj bezbjednosti.

Bonus video: