Izborni potres u Maroku, vladajući islamisti doživeli istorijski poraz

Ovo je bio prvi put da je oko 18 miliona glasača biralo svoje poslanike istog dana kao i svoje regionalne i gradske predstavnike, i to je povećalo izlaznost

13524 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Islamistička partija PJD na čelu marokanske vlade jednu deceniju pretrpjela je spektakularan poraz na parlamentarnim izborima na kojima su dominirale liberalne partije smatrane bliskim kraljevskoj palati.

Ministar unutrašnjih poslova Abdelouafi Laftit rekao je da je Partija pravde i razvoja (PJD- imereni islamisti) sa 125 poslaničkih mjesta pala na 12.

Ova umjerena islamistička partija daleko zaostaje za svojim glavnim rivalima, liberalnim strankama Nacionalni zbor nezavisnih (RNI) i Partija za autentičnost i modernost (PAM), kao strankom desnog centra Istiklal.

Ove partije su osvojile 97, 82 i 78 poslaničkih mjesta, od ukupno 395, na osnovu 96 oddsto prebrojanih glasova.

Partiju RNI koja pripada vladinoj koaliciji predvodi bogati poslovni čovek Aziz Ahanuš, za koga kažu da je blizak kraljevskoj palati.

A PAM, glavnu opozicionu partiju, osnovao je sadašnji kraljevski savjetnik Fuad Ali El Miha, 2008. godine prije nego što je podnio ostavku 2011.

Najstarija marokanska partija Istiklal (Nezavisnost) ostvarila je zavidan povratak sa dodatno osvojena 32 poslanička mjesta.

Razmjera poraza islamista je neočekivana. Iako nije bilo anketa mediji i analitičari su očekivali da će PJD i dalje voditi. Partija se nadala da će imati treći uzastopni mandat na čelu vlade.

Kralj Mohamed VI treba da imenuje predsjednika vlade, koji potiče iz partije koja vodi po rezultatima i koji će naslijediti generalnog sekretara PJD-a Saad-Edina El Otmanija.

Izlaznost na nacionalnom nivou bila je 50,35 odsto, prema ministru unutrašnjih poslova.

Ovo je bio prvi put da je oko 18 miliona glasača biralo svoje poslanike istog dana kao i svoje regionalne i gradske predstavnike, i to je povećalo izlaznost.

Bonus video: