Grupa avganistanskih diplomata kritikovala svjetske lidere: Ostavili ste narod na milost terorista

Avganistanske diplomate pozvale svijet da ne priznaje talibane

3405 pregleda 2 komentar(a)
Talibani tuku učesnicu protesta u Kabulu, Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS
Talibani tuku učesnicu protesta u Kabulu, Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS

Grupa avganistanskih diplomata iz zbačene vlade u Kabulu izdala je zajedničko saopštenje, prvo takve vrste, u kojem je pozvala svjetske lidere da talibanima uskrate formalno priznavanje i kritikovala ih zato što su “ostavili naš narod na milost terorističke grupe”.

Saopštenje, koje je agenciji Rojters dostavljeno uoči objavljivanja u javnosti, potpisalo je dvadesetak zvaničnika, koji i dalje rade iz misija u SAD, Britaniji, Francuskoj, Turskoj i drugdje.

Diplomate koje su potpisale oštro sročeno saopštenje su ispod ranga ambasadora, piše Rojters.

”Razočarani smo što nakon dvadeset godina angažovanja naši saveznici napuštaju Avganistan i ostavljaju naš narod na milost i nemilost terorističke grupe”, napisale su diplomate.

Oni su takođe pozvali svjetske lidere sa upotrijebe sva raspoloživa sredstva da zaustave nasilje talibana protiv žena, aktivista civilnog društva i novinara. Pismo sadrži i upozorenja o globalnim posljedicama zbacivanja avganistanske vlade.

”Uspjeh talibana u osvajanju vlasti ilegalnim i nasilnim sredstvima … ohrabruje terorističke i nasilne grupe širom svijeta”, napisali su i dodali da nasilno preuzimanje “normalizuje nasilje”.

U saopštenju diplomata se poziva na stvaranje nezavisne, međunarodne misije za utvrđivanje činjenica o Avganistanu kako bi se “osigurala pravda i odgovornost”.

Oni su takođe uputili poziv svjetskim liderima da objedine napore za osnivanje sveobuhvatne vlade u Avganistanu “koja je prihvatljiva za sve ljude Avganistana, uključujući žene i manjine”.

Bonus video: