Kina tvrdi da je potpuno vakcinisala protiv kovida više od milijardu stanovnika

I dalje ima sporadičnih izbijanja ograničenih žarišta zaraze, kao posljednjih dana u istočnoj provinciji Fudžijan gdje se dnevno prijavi oko 50 slučajeva zaraze

7300 pregleda 5 komentar(a)
Vakcinacija u Kini, Foto: REUTERS
Vakcinacija u Kini, Foto: REUTERS

Kineska vlada saopštila je danas da je potpuno vakcinisala više od milijardu svojih stanovnika protiv kovida-19, što je više od 70 odsto stanovništva.

Najmnogoljudnija zemlja na planeti, sa 1,4 milijardi stanovnika, gdje se koronavirus prvo pojavio krajem 2019. godine, podijelila je ukupno 2,16 milijardi vakcina, rekao je novinarima visoki zvaničnik ministarstva zdravlja.

Kina je bila i prva zemlja koja je izašla iz pandemije na proljeće 2020. poslije usvajanja radikalnih mjera, uključujući opšte testiranje i takoreći potpuno zatvaranje svojih granica.

I dalje ima sporadičnih izbijanja ograničenih žarišta zaraze, kao posljednjih dana u istočnoj provinciji Fudžijan gdje se dnevno prijavi oko 50 slučajeva zaraze.

Zvaničan broj umrlih od kovida ostaje 4.636.

Zemlja je krajem prošle godine počela vakcinaciju stanovništva prije svega sa dvije vakcine koje se daju u dvije doze laboratorija Sinovak i Sinofarm.

Postavlja se pitanje o stopi efikasnosti tih vakcina posebno prema otpornijim sojevima virusa kao što je soj delta.

Peking za sada nije odobrio prodaju stranih vakcina na svojoj teritoriji.

Bonus video: