Moderna: Zaštita od kovida opada tokom vremena, potrebna „buster“ doza

Podaci su potpuno različiti od nekoliko ranijih studija koje pokazuju da zaštita od Modernine vakcine traje duže nego od Fajzerove

9633 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novi podaci velikog Moderninog ispitivanja vlastite vakcine pokazuju da zaštita od kovida-19 opada tokom vremena, a Moderna tvrdi da je to argument u prilog ubrizgavanju "buster" doze, objavila je kompanija.

„Ovo je samo jedna procjena, ali vjerujemo da to znači da s dolaskom jeseni i zime možemo očekivati da će procijenjeni rezultat slabljenja imuniteta biti 600.000 dodatnih slučajeva kovida-19“, rekao je direktor Moderne Stiven Hog na konferencijskom pozivu sa investitorima.

Hog nije iznio procjenu koliko bi u tom broju bilo teških slučajeva, ali je kazao da će biti i hospitalizovanih.

Podaci su potpuno različiti od nekoliko ranijih studija koje pokazuju da zaštita od Modernine vakcine traje duže nego od Fajzerove.

Nova analiza pokazuje da postoji veća stopa zaraze kod pojedinaca vakcinisanih prije otprilike 13 mjeseci, nego kod osoba vakcinisanih prije oko osam mjeseci.

Studija, koja još nije prošla recenziju, sprovedena je u julu i avgustu kada je delta bila dominantna varijanta, prenosi Hina.

Moderna je 1. septembra podnijela američkoj Agenciji za hranu i ljekove (FDA) zahtjev za autorizaciju tzv. „buster“ doze.

Hog je kazao da podaci iz studija o „buster“ dozi pokazuju da bi ona mogla povećati neutrališuća antitijela do nivoa većeg nego nakon primanja druge doze.

„Vjerujem da će to smanjiti broj slučajeva kovida-19“, kazao je.

„Takođe vjerujemo da će treća doza možda značajno produžiti imunitet kroz cijelu iduću godinu, dok pokušavamo da okončamo pandemiju“, dodao je.

Moderna je uporedila djelotvornost vakcine kod više od 14 hiljada dobrovoljaca vakcinisanih od jula do novembra 2020. te kod 11.000 dobrovoljaca koji su primili vakcinu između decembra 2020. i marta 2021.

U dvomjesečnom razdoblju od jula do avgusta istraživači su identifikovali 88 slučajeva kovida-19 među onima koji su nedavno primili dvije doze vakcine, u poređenju sa 162 slučaja među vakcinisanima prošle godine.

Sveukupno, samo 19 slučajeva smatralo se teškim, što je ključno mjerilo u procjeni slabljenja zaštite. Moderna je rekla da je kod nedavno vakcinisanih bilo manje ozbiljnih slučajeva, iako brojevi nisu statistički relevantni.

Bonus video: