Talibani ne isključuju mogućnost održavanja izbora: Donijeće novi ustav, imenovanja nisu za stalno

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi je pozvao talibane da održe izbore, a talibanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki odgovorio je da strane zemlje ne treba da se miješaju u unutrašnja pitanja Avganistana

1994 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001​, talibani su kritikovali demokratske izbore, karakterisali ih kao zapadnu tradiciju suprotstavljenu islamu, napadali biračka mjesta, radnike i predizborne mitinge.

Ali, glavni portparol talibana Suhail Šahin, nije isključio mogućnost održavanja izbora.

U intervjuu za Urdu servis Glasa Amerike, Šahin je rekao da će to pitanje biti riješeno novim ustavom.

"Sačekajmo malo kada je riječ o pitanju izbora. Planiramo donošenje novog ustava, pa ćemo i tome razgovarati lada budemo radili njegov nacrt".

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi je pozvao talibane da održe izbore, a talibanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki odgovorio je da strane zemlje ne treba da se miješaju u unutrašnja pitanja Avganistana.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom 15. avgusta, a predsjednik Ašraf Gani je napustio zemlju. SAD i saveznice su evakuisale više od 120 hiljada ljudi iz Kabula.

Nova vlada je formirana prošle nedjelje, a u njoj su uglavnom pripadnici tvrde struje talibana, na čelu sa premijerom Mohamadom Hasanom Akhundom.

U vladi nema žena, ni pripadnika nacionalnih manjina kojih je u protekle dvije decenije bilo u vladi.

Talibani su se ogradili rekavši da imenovanja nisu za stalno, te da će ženama biti omogućeno ušeće u vladi, iako ne na ministarskim mjestima.

Ustav Avganistana iz 2004. propisuje da svi zakoni moraju da budu u skladu sa šerijatskim pravom, talibani najavljuju još strože propise.