Francuska i Australija saglasne da podmornice neće prekinuti trgovinski sporazum

Francuska je povukla svoje ambasadore u SAD i Australiji nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden prošle sedmice objavio novi savez o strateškom partnerstvu Amerike, Velike Britanije i Australije kojim će australijskoj floti biti isporučeno najmanje osam podmornica na nuklearni pogon

3555 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuterstock
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Francuski i australijski zvaničnici izjavili su danas da ogorčenost Pariza zbog raskidanja ugovora o kupovini podmornica neće poremetiti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini Australije i Evropske unije.

Francuska je povukla svoje ambasadore u SAD i Australiji nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden prošle sedmice objavio novi savez o strateškom partnerstvu Amerike, Velike Britanije i Australije kojim će australijskoj floti biti isporučeno najmanje osam podmornica na nuklearni pogon.

Tim dogovorom raskinut je ugovor vrijedan 90 milijardi australijskih dolara (56 milijardi eura) za kupovinu 12 konvencionalnih podmornica na dizel i električni pogon, od kompanije Naval Group, u većinski državnom vlasništvu Francuske.

Francuski ambasador u Australiji Žan Pjer Tibo demantovao je medijske natpise da Francuska lobira kod Evropske unije da ne potpiše trgovinski sporazum sa Australijom o kojem se pregovara od 2018. godine.

"U ovoj fazi pregovori se nastavljaju i postoji veliki interes...da Australija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa EU", rekao je Tibo.

Australijski ministar trgovine Dan Tehan rekao je da će za nekoliko nedjelja otputovati u Pariz na razgovor sa francuskim kolegom Frankom Risterom.

Tehan je rekao da je njegova posjeta Briselu u aprilu pokazala da postoji "snažno razumijevanje za razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa EU, to je u zajedničkom interesu i Australije i Evrope".

Francuski predsjednik Emanuel Makron razgovaraće narednih dana sa Bajdenom prvi put od izbijanja diplomatske krize.

Australijski premijer Skot Morison otputovao je danas u SAD na sastanak sa Bajdenom i liderima Indije i Japana koji čine čine takozvanu grupu "Quad" (Quadrilateral Security Dialogue).

Grupa Quad osnovana je sredinom 2000. godine kako bi se suprotstavila jačanju kineskog uticaja u regionu.