Džonson: Odnosi sa Francuskom su čvrsti uprkos ljutnji Pariza

Francuska je otkazala sastanak ministarke odbrane Florans Parli sa britanskim kolegom Benom Volasom, koji je trebalo da bude održan ove nedjelje, jer je sporazum izazvao tenzije između Francuske i glavnih saveznika

3056 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas da su odnosi njegove zemlje i Francuske veoma čvrsti, prijateljski i neuništivi, uprkos ljutnji Pariza zbog novog sporazuma SAD, Velike Britanije i Australije.

Francuska je otkazala sastanak ministarke odbrane Florans Parli sa britanskim kolegom Benom Volasom, koji je trebalo da bude održan ove nedjelje, jer je sporazum izazvao tenzije između Francuske i glavnih saveznika.

"Naša ljubav prema Francuskoj je neizbrisiva", rekao je Džonson novinarima na putu za Njujork na Generalnu skupštinu UN.

SAD, Australija i Velika Britanija objavile su prošle srijede formiranje velikog partnerstva u zoni Indo-Pacifika da bi se suprotstavile Kini, koje uključuje isporuku podmornica na nuklearni pogon Australiji.

Kao prva posljedica tog dogovora je odluka Australije da raskine veliki ugovor sa Francuskom o nabavci konvencionalnih podmornica, što je izazvalo ogorčenje u Parizu.

Bonus video: