Kina prestaje da finansira izgradnju termoelektrana na ugalj u svijetu

Prema Međunarodnom institutu za zelene finansije sa sjedištem u Pekingu, više od 70 odsto svih izgrađenih elektrana na ugalj oslanja se na kineska sredstva

3838 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kina planira da prestane sa izgradnjom termoelektrana na ugalj u inostranstvu i pojača podršku siromašnijim zemljama u razvoju čiste energije, izjavio je predsjednik Si Đinping na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Najava je uslijedila godinu dana nakon što je Si Đinping iznenadio svjetske lidere obećavši da će Kinu učiniti ugljen-neutralnom do 2060. godine.

Kineski predsjednik se našao pod pritiskom da to obećanje potkrijepi konkretnim kratkoročnim ciljevima uoči globalnih klimatskih pregovora, poznatih kao COP26, koji će se u novembru održati u škotskom gradu Glazgovu, prenosi Blumberg.

"Kina će pojačati podršku zemljama u razvoju u razvijanju zelene energije i energije sa niskim sadržajem ugljenika, i neće graditi nove energetske projekte na ugalj u inostranstvu", rekao je Si u obraćanju.

Najava predsjednika NR Kine znači da jedan od posljednjih izvora finansiranja globalnih projekata elektrana na ugalj može da presuši, prenosi RTS.

Prema Međunarodnom institutu za zelene finansije sa sjedištem u Pekingu, više od 70 odsto svih izgrađenih elektrana na ugalj oslanja se na kineska sredstva.

Kineska inicijativa "Pojas i put" za inostrane razvojne projekte nije finansirala nijedan projekat takvih elektrana uglja u prvoj polovini ove godine, što se dogodilo prvi put.

Predsjednik SAD Džozef Bajden prethodno je u UN obećao da će udvostručiti iznos novca koji će Amerika potrošiti pomažući siromašnijim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena.

Turski predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, čija je nacija jedna od rijetkih koja nije ratifikovala Pariski sporazum o klimi, rekao je da će turski parlament raditi na odobravanju tog značajnog sporazuma sljedećeg mjeseca.

Sijeva najava uliva novu nadu u razgovore u Glazgovu, koji se određuju kao "izazovni". Delegati su izrazili zabrinutost da bi napetost između SAD i Kine mogla da našteti napretku u pitanjima od podizanja ciljeva smanjenja emisije do rješavanja problema sa curenjem metana.

Bonus video: