SAD i Rusija gube zajedničkog neprijatelja u Siriji: Sporazum da se spriječi sukob?

Borba protiv Islamske države više nije glavni prioritet i fokus se sada vraća na unutarsirijski sukob između vlade predsjednika Bašara al Asada i pobunjenika, i brigama o tome da bi strane sile kao što je Iran mogle da dominiraju u budućnosti Sirije
4 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2017. 11:58h

SAD i Rusija blizu su dogovora o Siriji i tako će ta zemlja riješiti građanski rat kada grupa Islamska država bude poražena, rekli su danas američki zvaničnici.

Ukoliko se postigne sporazum mogli bi da ga objave američki predsjednik Donald Tramp i ruski predsjednik Vladimir Putin poslije mogućeg sastanka danas u Vijetnamu, rekla su četiri američka zvaničnika.

Različite su najave o mogućem sastanku dvojice vođa tokom samita u Danangu, u Vijetnamu, ruska strana govori da će se on održati i da se oko toga dogovaraju dok je predstavnica za medije Bijele kuće Sara Hakabi Sanders rekla da zvaničnog susreta neće biti, mada nije isključila mogućnost nezvaničnog sastanka na margini skupa.

Kako navodi agencija AP, SAD oklijevaju da održe formalni sastanak dvojice vođa ukoliko nemaju da objave neki značajan sporazum.

O potencijalnom sporazumu SAD i Rusije govori se u trenutku kada je Islamska država u Siriji blizu poraza, a nekad je kontrolisala velike djelove Iraka i Sirije.

Borba protiv Islamske države više nije glavni prioritet i fokus se sada vraća na unutarsirijski sukob između vlade predsjednika Bašara al Asada i pobunjenika, i brigama o tome da bi strane sile kao što je Iran mogle da dominiraju u budućnosti Sirije.

Američko-ruski sporazum o kome se razgovara bi se koncentrisao na tri elementa, sprječavanje mogućih sukoba američke i ruske vojske, smanjenje nasilja u građanskom ratu i oživljavanja mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN.

Američka i ruska vojska održavaju već godina direktnu liniju za sprječavanje sukoba da bi se izbjegle slučajni sudari ili potencijalni sukobi dok svaka strana djeluje u nebu nad Sirijom.

Kako se približava poraz Islamske države, SAD i Rusija gube svog zajedničkog neprijatelja u Siriji i ostaće u posrednoj borbi u toj zemlji u kojoj Rusija podržava predsjednika Asada, a SAD bar na riječima podržava naoružane opozicione grupe koje se bore protiv sirijske vlade. Zbog toga je porasla potreba bliskije komunikacije između dvije zemlje oko toga gdje njihove snage djeluju u svakom trenutku, naveli su zvaničnici.

U sporazumu se takođe nastoji da se radi na napretku u uspostavljanju zona "deeskalacije" u Siriji u kojima su smireni neki djelovi zemlje.

U julu, kada se Tramp prvi put sastao s Putinom u Njemačkoj, SAD i Rusija su najavili sporazum koji je uključio Jordan i uspostavio prekid vatre u jugozapadnoj Siriji. SAD su saopštile da je taj prekid vatre uglavnom održan i da bi mogao da se primijeni i na drugim djelovima zemlje.

Iako je Moskva tražila zvanični sastanak između Trampa i Putina dok su oboje u Vijetnamu ove nedjelje, SAD se nisu obavezale na takav sastanak. Vašington brine da sastanak ne bi bio u interesu SAD ukoliko nema da se objavi neki napredak, oko Sirije ili nekog drugog pitanja. Putinovi saradnici su rekli da će se sastanak održati vjerovatno u petak i da se vrijeme, mjesto i format utvrđuje između vlada.

Bonus video: