SAD: Izglasano finansiranje obnove izraelskog protivraketnog sistema

Premijer Izraela Naftali Benet je rekao da je glasanje "snažan odgovor" onima koji dovode u pitanje američku podršku jevrejskoj državi

2328 pregleda 1 komentar(a)
Izrael, Foto: Reuters
Izrael, Foto: Reuters

Predstavnički dom Kongresa SAD je velikom većinom glasova usvojio je zakon da se obezbIJedi milijarda dolara za obnovu izraelskog protivraketnog sistema "Gvozdena kupola".

Glasalo se sinoć, dva dana pošto je ta stavka uklonjena sa šire liste plana troškova jer su neki članovi Demokratske stranke rekli da će glasati protiv ako uključuje predlog o izdvajanju novčanih fondova za Izrael.

Premijer Izraela Naftali Benet je rekao da je glasanje "snažan odgovor" onima koji dovode u pitanje američku podršku jevrejskoj državi, prenijeli su izraelski mediji.

"Hvala svim članovima Predstavničkog doma SAD, demokratama i republikancima podjednako za njihovu široku podršku Izraelu i posvećenost izraelskoj bezbjednosti", rekao je Benet.

U debati koja je prethodila glasanju predstavnica Demokratske stranke Rašida Tlaib, Palestinka iz SAD, je rekla da je Izrael "država aparthejda" i da se mora diskutovati o zaštiti Palestinaca od izraelskih napada.

Ona smatra da SAD mora da se usprotive prodaji oružja svakome i svuda gdje se ne poštuju ljudska prava.

Šef demokratske većine u tom domu Steni Hojer (Steny Hoyer) je rekao da podrška Izraelu ne zavisi od partija već da se pravo te zemlje da se brani od terora podržava "snažno i nepokolebljivo", te da je "Gvozdena kupola" spasila bezbroj života.

Nensi Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma, je rekla da je "Gvozdena kupola" isključivo odbrambeni sistem, dodavši da usvajanje predloga zakona sa 420 glasova za i devet protiv odraz velikog jedinstva Kongresa u odnosu na bezbjednost Izraela, te da je pomoć toj zemlji vitalna.

"Danas i svaki dan Kongres podržava sveobuhvatan i održiv mir u regionu i mi se molimo za svaki život izgubljen na svim stranama sukoba", rekla je Pelosi, prenijele su agencije.

"Gvozdena kupola" smatra se ključnom za zaštitu izraelskih gradova od raketnih napada iz pojasa Gaze.

Zalihe tog sistema su smanjene tokom rata u maju na toj palestinskoj teritoriji između Hamasa i izraelske vojske, podsjećaju izraelski mediji.

Bonus video: