Si Đinping: Globalizacija je nepovratni istorijski trend, podržimo slobodnu trgovinu

Si Đinping je pozvao na podršku "multilateralnom trgovinskom režimu" i napretku ka zoni slobodne trgovine u Aziji i Pacifiku, što je propraćeno aplauzom
0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2017. 09:33h

Globalizacija je "nepovratni istorijski trend" ocijenio je danas kineski predsjednik Si Đinping, obraćajući se odmah poslije predsjednika SAD Donalda Trampa na godišnjem samitu zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Danangu.

"Treba da podržimo slobodnu trgovinu i primijenimo otvoreni regionalizam koji će omogućiti zemljama u razvoju da imaju veću dobit od trgovine i međunarodnih investicija", rekao je kineski predsjednik.

Si Đinping je pozvao na podršku "multilateralnom trgovinskom režimu" i napretku ka zoni slobodne trgovine u Aziji i Pacifiku, što je propraćeno aplauzom.

Si Đinping, koji je izašao ojačan posle poslednjeg kongresa Komunističke partije Kine, smatra se najjačim vođom u više decenija, na čelu zemlje koja sebe vidi kao rastuću silu sposobnu da uzdrma američku dominaciju, navodi agencija Frans pres.

Nekoliko minuta ranije, na tom forumu američki predsjednik Donald Tramp je rekao da njegova zemlja više "neće tolerisati neravnopravnu trgovinu" i da je spreman da se bori za "Ameriku prije svega", slogan njegove izborne kampanje.

SAD neće dozvoliti da budu zloupotrijebljene, poručio je američki predsjednik vođama zemalja Azije i Pacifika koji su još u šoku poslije naglog povlačenja SAD iz Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP).

Taj ugovor viđen kao kontrateža rastućem uticaju Kine i potpisan je2015. posleij pregovora sa 12 zemalja Azije i Pacifika koje predstavljaju 40 odsto svjetske privrede.

Za razliku od kineskog predsjednika koji je za multilateralne sporazume, Tramp je ponovio da SAD više voli da sklapa trgovinske sporazume pojedinačno s drugim zemljama.

Kina je danas najavila da će proširiti pristup svom finansijskom sektoru za strane firme i ukinula restrikcije koje su jako kritikovali partneri Pekinga.

Bonus video: