Godina dana od rata za kontrolu nad Nagorno Karabahom: Naši mučenici ostaju zauvijek u našim srcima

Borbe su počele 27. septembra 2020. i trajale su šest nedjelja. Svaka strana optužuje drugu da je odgovorna za sukob u kome je stradalo više od 6.500 ljudi

2052 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

Jermenija i Azerbejdžan odale su danas počast hiljadama žrtava njihovog prošlogodišnjeg rata za kontrolu nad enklavom Nagorno Karabah, komemoracijama na prvu godišnjicu početka sukoba.

Dvije zemlje su odvojeno obilježile minut ćutanja i organizovale vjerske ceremonije.

Borbe su počele 27. septembra 2020. i trajale su šest nedjelja. Svaka strana optužuje drugu da je odgovorna za sukob u kome je stradalo više od 6.500 ljudi.

Sukob je završen teškim porazom Jermenije i potpisivanjem prekida vatre uz posredovanje Rusije. Prema sporazumu, Azerbejdžan je povratio teritorije koje je tražio od prvog rata početkom 1990-ih godina.

"Naši mučenici ostaju zauvijek u našim srcima. Ako vidimo novu prijetnju za naš narod ili našu državu slomićemo jermenski fašizam", rekao je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev u govoru naciji.

U podne po lokalnom vremenu cijela zemlja je obilježila minut ćutanja.

Takođe su hiljade vojnika prošle kroz Baku noseći portrete svojih drugova ubijenih u sukobu.

U Jermeniji premijer Nikol Pašinijan položiio je jutros cveće na grobove na vojnom groblju u glavnom gradu Jerevanu, a zatim je posjetio bolnicu za ratne ranjenike.

"Klanjam se sjećanju na mrtve i pred njihovim porodicama", napisao je jermenski predsjednik Armen Sarkisijan na svom Fejsbuku.

Sinoć je gotovo 3.000 Jermena koji su nosili baklje prošlo centrom Jerevana do memorijalnog centra.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odnio 30.000 života.

Posle ponovnog izbijanja sukoba 2020. Jermenija je morala da preda dio te enklave i znatne teritorije koje je okružuju pod nadzor 2.000 ruskih vojnika raspoređenih na tom mjestu.

Tenzije su i dalje ostale visoke i povremeno izbijaju sukobi na granici između dvije zemlje.

Bonus video: