Istraga o eksploziji u luci u Bejrutu obustavljena po drugi put

Sudija Bitar muči se da dovede svjedoke visokog profila, a i njegov prethodnik smijenjen je na sličnim osnovama u februaru nakon što je optužio bivše ministre za nemar

7283 pregleda 0 komentar(a)
Nakon eksplozije u Bejrutu, Foto: Reuters
Nakon eksplozije u Bejrutu, Foto: Reuters

Istraga o razornoj eksploziji u Bejrutu prošle godine obustavljena je nakon što se bivši ministar, za čije ispitivanje na sudu je izdat nalog, požalio na nepristrasnost glavnog sudije.

Pravosudni izvori rekli su da će sudija Tarek Bitar prekinuti istragu sve dok sud ne donese odluku o zahtjevu Nohada Mačnouka.

Sudija Bitar muči se da dovede svjedoke visokog profila, a i njegov prethodnik smijenjen je na sličnim osnovama u februaru nakon što je optužio bivše ministre za nemar.

U velikoj eksploziji u luci u Bejrutu 4. augusta 2020. poginulo je najmanje 218 osoba, ranjeno 7.000, a neki dijelovi grada su razoreni. Požar je izazvao detonaciju 2.750 tona amonijevog nitrata, zapaljive hemikalije, koja je bila nepropisno uskladištena skoro šest godina.

Katastrofa je pogoršala duboku ekonomsku krizu u Libanu koja je tri četvrtine stanovništva dovela do siromaštva.

Čelnici lučke i carinske uprave rekli su da su njihova upozorenja o opasnosti od amonijevog nitrata više puta ignorisana. Više od 20 osoba, od kojih su većina lučki i carinski službenici, do sada je uhapšeno u sklopu istrage o eksploziji.

Prvi glavni sudija, Fadi Savan, odlučio je u decembru prošle godine da podigne optužnicu protiv premijera u vrijeme incidenta, Hasana Diaba i još tri bivša visoka funkcionera- bivšeg ministra finansija Ali Hasana Khalila i bivših ministara javnih radova Jusufa Finjanusa i Gazija Zaitera zbog nemara.

Oni su porekli bilo kakvu krivicu i odbili su da budu ispitani kao osumnjičeni, optužujući sudiju da je prekoračio svoja ovlaštenja.

Kasacioni sud je u februaru isključio sudiju Savana iz slučaja kao odgovor na žalbe Khalila i Zaitera. Odluka se djelimično temeljila na činjenici da je sudijin dom oštećen u lučkoj eksploziji, za što je sud rekao da postavlja pitanja o njegovoj nepristranosti.

Njegova zamjena, sudija Bitar, takođe je pokušao ispitati četvoricu muškaraca, kao i Mačnouka, bivšeg ministra unutrašnjih poslova, te nekoliko bivših načelnika vojske i sigurnosti.

Ranije ovog mjeseca izdao je potjernicu za Finjanusom nakon što se nije pojavio na ispitivanju.

To je navelo bivšeg ministra da zatraži smjenu sudije od Kasacionog suda, navodeći "legitimnu sumnju" u pristrasnost u vezi sa postupanjem u ovom predmetu. No, istraga je prekinuta tek nakon što je Mačnouk prošle sedmice podnio sličnu žalbu i to na veliko razočaranje i frustraciju porodica žrtava, koje očajnički traže odgovore.

“Vlada veliki bijes među porodicama", rekao je Ibrahim Hoteit, čiji je brat ubijen u eksploziji.

Diab, kojeg je nedavno zamijenio Najib Mikati na mjestu premijera, odletio je u Sjedinjene Države. Savjetnik je rekao da tamo posjećuje svoju djecu i da ga se može pozvati na ispitivanje samo ako parlament to odobri.

Bonus video: