Makron: Iran će postati nova Sjeverna Koreja ako SAD ne priznaju nuklearni sporazum

"Samo sam ga (Trampa) pitao koja je druga opcija i šta drugo predlaže. Ako želi da prekine sve odnose sa Iranom vezano za nuklearni program, stvoriće se nova Sjeverna Koreja. Koja je druga opcija? Krenuti u rat? Napasti Iran? To bi bila ludost", rekao je Makron
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2017. 19:56h

Iran će postati "nova Sjeverna Koreja" ako SAD ne priznaju nuklearni sporazum koji je potpisao Teheran 2015. godine, upozorio je francuski predsjednik Emanuel Makron u intervjuu za današnje izdanje časopisa Tajm.

Makron je rekao da je pokušao da ubijedi američkog kolegu Donalda Trampa da podrži nuklearni sporazum.

"Samo sam ga (Trampa) pitao koja je druga opcija i šta drugo predlaže. Ako želi da prekine sve odnose sa Iranom vezano za nuklearni program, stvoriće se nova Sjeverna Koreja. Koja je druga opcija? Krenuti u rat? Napasti Iran? To bi bila ludost", rekao je Makron.

Tramp je 13. oktobra odbio da "potvrdi" primjenu nuklearnog sporazuma i to pitanje je prepustio Kongresu i drugim zemljama koje su potpisale dogovor s Iranom.

Iran i šest svjetskih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija toj zemlji.

Makron je ocijenio da Tramp nema "plan B" poslije američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama.

"Ne može ponovo da se pregovara sa 180, 190 zemalja", rekao je Makron koji je pozvao Trampa da ponovo razmotri odluku o povlačenju iz tog sporazuma.

Francuski predsjednik će 12. decembra organizovati samit povodom dve godine od postizanja sporazuma o klimatskim promjenama.

Bonus video: