SZO na udaru zbog seksualnog nasilja u Kongu

SAD očekuju fundamentalne reforme zdravstvene agencije UN nakon izvještaja da je više od 80 humanitarnih radnika učestovalo u seksualnom zlostavljanju i eksploataciji tokom epidemije ebole u afričkoj državi

22123 pregleda 21 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Kudra Maliro
Foto: Kudra Maliro

Šef Svjetske zdravstvene organizacije je pod pritiskom da djeluje brzo povodom izvještaja o skandalu koji je pogodio SZO i druge humanitarne organizacije u Demokratskoj Republici Kongo.

Više od 80 humanitarnih radnika, od kojih je četvrtina radila za SZO, učestovalo je u seksualnom zlostavljanju i eksploataciji tokom epidemije ebole na istoku Konga, saopštila je juče nezavisna komisija.

Istraga, koju je pokrenuo šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus, podstaknuta je prošlogodišnjim istraživanjem fondacije Tomson Rojters i novinske agencije The New Humanitarian u kojem je više od 50 žena optužilo humanitarne radnike iz SZO i drugih agencija da su tražili seks u zamjenu za zaposlenje između 2018. i 2020. godine.

Nekoliko država izrazilo je juče duboku zabrinutost zbog otkrića iz nezavisne istrage.

”Očekujemo punu posvećenost SZO sprečavanju i rješavanju takvih djela, uključujući putem fundamentalnih reformi SZO”, saopštila je misija SAD pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi u ime nekoliko država, uključujući Veliku Britaniju, plus Evropsku uniju.

Izvještaj komisije, odgođen za mjesec zbog novih optužbi i širenja istrage - objavljen je sedmicu nakon zaključenja roka za nominaciju novog generalnog direktora SZO.

Tedros je dobio široku podršku za drugi petogodišnji mandat, formalno nominovan od 17 članica EU, uključujući glavne donatore Njemačku i Francusku, i podržan od država u drugim regionima, kazale su diplomate Rojtersu 23. septembra po isteku roka. Oni su kazali da ga podržavaju i SAD.

Njegova rodna Etiopija ga nije podržala zbog trvenja oko sukoba u Tigraju tako da je Evropi ostalo da formalizuje njegovu nominaciju. Očekuje se da bude izabran bez obzira na skandal, kazale su diplomate.

Prema pravilima SZO, koverte ostaju zapečaćene do 29. oktobra, što znači da je moguće da je neka zemlja imenovala drugog kandidata za izbor u maju.

Zapadne diplomate su izrazile zabrinutost zbog “propusta menadžmenta” SZO tokom seksualnog nasilja u Kongu. Srednji menadžeri su kritikovani, ali najviši ešalon, uključujući Tedrosa, nije optužen niti direktno povezan, dodali su.

”Izvještaj je jako loš. Međutim, izgleda da oslobađa njega i viši menadžment”, rekao je jedan zapadni diplomata Rojtersu. “Tedros zaista mora uraditi sve što je do njega, pokazati liderstvo i što prije preduzeti akciju”.

Francuska je izdala saopštenje u kojem je pozvala Tedrosa da ispuni obećanje da u roku od 10 dana podnese plan akcije povodom preporuka iz izvještaja.

Tedros, koji je 14 puta posjetio Kongo tokom epidemije ebole, obećao je “nultu toleranciju” za seksualnu eksploataciju i izvinio se žrtvama, ali je odbio da kaže razmišlja li da podnese ostavku.

Visoki zvaničnik kenijskog ministarstva spoljnih poslova Mačaria Kamau odbacio je mogućnost da njegova vlada povuče podršku ponovnom imenovanju Tedrosa.

Kelo Orjem, ministar spoljnih poslova Ugande, izjavio je za Rojters da je “Tedros afrički kandidat” i da mu Uganda neće uskratiti podršku.

”NVO koje iznose te optužbe su iz zapadnih država. Neke od njih možda ne žele Tedrosa tamo. Možda je u pitanju zavjera nekih zapadnih država da Africi onemoguće tu poziciju”, rekao je Orjem.

Komisija je otkrila da je najmanje 21 od 83 osumnjičena počinioca bio zaposlen u SZO, i da je zlostavljanja, uključujući devet optužbi za silovanje, počinilo i domaće i međunarodno osoblje.

Portparol dječjeg fonda UN (UNICEF) saopštio je da traži informacije o humanitarnim radnicima agencija osim SZO koji su umiješani u nasilje, ali nije precizirao da li je umiješano osoblje UNICEF-a, piše Rojters.

”Ostajemo čvrsto posvećeni okončanju seksualne eksploatacije i zlostavljanja u humanitarnom sektoru, pružanju pomoći žrtvama i privođenju počinilaca pravdi”, kazao je portparol.

Jedan bivši zvaničnik UN koji je radio u Kongu tokom ebola krize, rekao je: “Trebalo bi ih otpustiti, oduzeti im imunitet i predati nacionalnim organima gonjenja. Počinili su zločine u toj zemlji i podliježu kaznama te zemlje”.

”To je endemski problem u UN, tako da nije specifičan za SZO niti za Tedrosa. To se dešava svaki put u svim vrstama raspoređivnanja u Kongu, seksualna eksploatacija i zlostavljanje prolaze nekažnjeno”.

Imunitet UN?

Većina pripadnika osoblja UN uživa funkcionalni imunitet, što znači da ne mogu biti izvedeni na sud zbog bilo čega što su učinili u sklopu svog posla. Međutim, generalni sekretar ima ovlašćenje da ukine taj imunitet ako bi on ometao pravdu.

Aktivisti su kazali da su seksualno zlostavljanje i maltretiranje uobičajeni u Kongu i pozavali su na reforme. Rojters navodi da se tokom protekle decenije desio veliki broj incidenata navodnog seksualnog zlostavljanja od strane pripadnika mirovnih snaga UN u nekoliko misija u Africi.

”Seksualno zlostavljanje žena u zamjenu za zaposlenje ili druge benefite izgleda da je bilo rasprostranjen fenomen u DRK, uključujući u javnoj administraciji, na univezitetima, u crkvama i kompanijama. Isti je slučaj unutar sistema UN, međunarodnih nevladinih organizacija i lokalnih organizacija”, izjavio je Žan Mober Senga, istraživač Amnesti internešnala za Kongo.

”... SZO i druge institucije UN trebalo bi sada da primijene preporuke iz izvještaja i preduzmu sve neophodne korake da spriječe ponavljanje takvih zloupotreba, u DRK ili drugdje”, dodao je.

Bonus video: