Rusi zavrću slavinu, rekordne cijene gasa

Kremlj je na meti optužbi da pokušava da ubrza proces odobravanja Sjevernog toka 2 tako što namjerno ne čini dovoljno da snabdije Evropu tokom krize sa energentima

4823 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Laszlo Balogh
Foto: Laszlo Balogh

Ukrajina je juče pozvala Sjedinjene Države i Njemačku da uvedu sankcije ruskom Gaspromu, koji je optužila da koristi energiju kao oružje nakon što je taj gigant primijenio sporazum o tranzitu sa Mađarskom, koji Kijev ostavlja bez zaliha gasa.

Prema dogovoru sa Budimpeštom o dugoročnom snabdijevanju, koji je juče stupio na snagu, “Gasprom” više neće transportovati gas Mađarskoj preko Ukrajine, nego preko Srbije i Austrije, objavio je Rojters.

To Ukrajinu lišava prihoda od tranzita i takođe znači da ona više ne može uvoziti gas obrnutim tokom preko Mađarske, što je činila od 2015. kako ne bi gas kupovala direktno od Rusije.

Odnosi s Moskvom su u krizi od pripajanja Krima 2014. godine.

Jurij Vitrenko, šef ukrajinskog Naftogasa, pozvao je Vašington i Njemačku da poštuju, kako je rekao, obećanja data u kontekstu odvojenog gasovoda Sjeverni tok 2 do Njemačke, da će biti oštri prema Moskvi.

”Kremlj ovo radi namjerno. To nije ni zveckanje oružjem, to je očigledna upotreba gasa kao oružja”, objavio je Vitrenko na Fejsbuku.

Pozivajući na kažnjavanje Gasproma, on je citirao navode iz sporazuma Berlina i Vašingtona iz jula da će Kremlj dobiti adekvatan odgovor ako bude koristio gas kao oružje.

Rojters navodi da spor dolazi u kritično vrijeme za Rusiju, koja želi da Njemačka sertifikuje gasovod do Njemačke pošto su radovi okončani. Rusija je suočena sa optužbama kritičara Kremlja da pokušava da ubrza proces odobravanja tako što namjerno ne čini dovoljno da snabdije Evropu gasom tokom krize sa energentima i porasta cijena gasa.

Grupa poslanika Evropskog parlamenta zatražila je od Evropske komisije da istraži ulogu Gasproma u porastu cijena, rekavši da ih je ponašanje te kompanije navelo da sumnjaju u tržišnu manipulaciju i “napor da pritisne” Evropu da pristane na brzo lansiranje Sjevernog toka 2.

Rusija je odbacila optužbe kao neosnovane i politizovane. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Rusija ispunjava sve obaveze iz postojećih ugovora o prirodnom gasu.

Evropske cijene gasa oborile su juče istorijski rekord jer Rusija ograničava snabdijevanje, a očekuje se dodatno poskupljenje i pritisak na evropske potrošače.

Ruske zalihe preko gasovoda Jamal-Evropa koji prolazi kroz Poljsku, juče su opale za skoro 77 odsto zato što je Gasprom rezervisao samo trećinu kapaciteta raspoloživog za oktobar, prenio je Rojters.

Referentne cijene evropskog gasa u holandskom čvorištu TTF dostigle su juče istorijski rekord od 97,73 eura po megavat satu, što je porast od oko 400 odsto ove godine.

Ruska kompanija je više puta saopštila da klijente snabdijeva gasom potpuno se pridržavajući postojećih ugovora i da se dodatne zalihe mogu obezbijediti kada se pokrene Sjeverni tok 2.

Ukrajina se nada da će Evropska unija intervenisati i obuzdati Gasprom.

”Monopolizacija gasnih ruta od strane Gasproma, čiji smo sada svjedoci, nameće pitanje fundamentalnih principa funkcionisanja tržišta gasa EU - konkurenciju i transparentnost”, kazao je Sergij Makogon, šef ukrajinskog sistema za prenos gasa.

”Jačanje dominantne pozicije jednog igrača i njihovo korištenje uticaja za očigledno političke svrhe u kontekstu šokantnog porasta cijena gasa u Evropi, mora se zaustaviti, rekao je.

Ukrajina lobira kod Zapada u pokušaju da spriječi pokretanje Sjevernog toka 2, koji je zaobilazi.

Njemački Uniper, dio grupe zapadnih kompanija koje podržavaju Sjeverni tok 2, saopštio je juče da ne očekuje da taj gasovod pomogne u ublažavanju krize na globalnom tržištu gasa ove zime jer je malo vjerovatno da će brzo dobiti dozvolu za rad.

Spor Ukrajine i Mađarske

Sporazum o gasu izazvao je novi spor između Kijeva i Budimpešte, koji su već zavađeni oko upotrebe mađarskog jezika u ukrajinskim školama.

Mađarska je optužila Ukrajinu za miješanje, a premijer Viktor Orban je odbacio kritike Ukrajine na račun sporazuma o snabdijevanju gasom. On je rekao da bi bez njega Mađari morali da plaćaju puno veće cijene.

”Gas nam je potreban. To je realnost. Vi (Ukrajinci) morate da se dogovorite s Rusima”, rekao je Orban za državni radio.

Bonus video: