optužuju ih za dvostruke standarde

Sjeverna Koreja prijeti SB UN: Razmislite o posljedicama...

Tokom hitnog zatvorenog sastanka Savjeta bezbjednosti koji je održan u petak Francuska je proslijedila predlog saopštenja u kome je izrazila zabrinutost zbog lansiranja raketa Sjeverne Koreje i pozvala je da u potpunosti sprovede rezolucije koje zabranjuju ispaljivanje balističkih projektila

3561 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja upozorila je danas Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) da ne kritikuje njen raketni program uz prijetnje na posljedice zbog zadiranja u suverenitet.

Tokom hitnog zatvorenog sastanka Savjeta bezbjednosti koji je održan u petak Francuska je proslijedila predlog saopštenja u kome je izrazila zabrinutost zbog lansiranja raketa Sjeverne Koreje i pozvala je da u potpunosti sprovede rezolucije koje zabranjuju ispaljivanje balističkih projektila.

Danas je Đo Čol Su, visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje, upozorio SB UN da bi "trebalo da razmisli kakve će posljedice to imati u budućnosti u slučaju pokušaja zadiranja u suverenitet" Sjeverne Koreje.

On je optužio Savjet bezbjednosti za dvostruke standarde jer se ne odnosi isto prema sličnim testiranjima naoružanja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i njihovih saveznika.

Poslije šestomjesečne pauze, Sjeverna Koreja je u septembru nastavila testiranje raketa, lansirajući novorazvijene krstareće rakete velikog dometa koje možda mogu da nose nuklearne bojeve glave, koje Južnu Koreju i Japan, oba ključna saveznika SAD, stavlja u domet projektila.

Sjeverna Koreja je izrazila spremnost na razgovore sa susjednom Južnom, što je protumačeno kao pokušaj pritiska na Seul da ubijedi Vašington da ukine ekonomske sankcije Pjongjangu.

Preporučujemo za Vas