Izraelci protestovali protiv novog sistema zalenih propusnica

U proteklim mjesecima povećan je broj novih slučajeva zaraze koronavirusom. Po podacima Ministarstva zdravlja više od 70 odsto od 588 pacijenata zaraženih koronavirusom u izraelskim bolnicama su nevakcinisane osobe

5977 pregleda 3 komentar(a)
Vozači usporili na auto-putu kako bi napravili zastoj, Foto: REUTERS
Vozači usporili na auto-putu kako bi napravili zastoj, Foto: REUTERS

Izraelci su danas protestovali širom zemlje protiv novog sistema takozvanih zelenih propusnica, što je izazvalo zastoje u saobraćaju.

Protivnici takvih propusnica smatraju da je to oblik prisilne vakcinacije.

"Mi smo u potpunosti protiv prisilne vakcinacije i protiv bilo kakvog prisilnog liječenja i potpuno protiv toga da radimo bilo šta našoj djeci i unucima sa čim se ne slažemo", rekla je Sara Felt koja je protestovala kraj glavnog autoputa koji povezuje Jerusalim i Tel Aviv.

Izrael je početkom ove godine požurio da vakciniše veći dio svog odraslog stanovništva pošto je postigut dogovor sa Fajzerom da se medicinski podaci daju u zamjenu za redovni priliv doza.

Ovog ljeta Izrael je pokrenuo agresinvu buster kampanju kako bi podupro efikasnost vakcine koja je opala.

Više od 60 odsto Izraelaca je primilo dvije doze vakcine Fajer/Biontek i gotovo 3,5 miliona građana je primilo treću, buster dozu vakcine od ukupno 9,3 miliona žitelja.

Međutim, još dva miliona stanovnika je primilo samo dvije doze i mnogi će sada izgubiti privilegije koje im daje zelena propusnica.

U proteklim mjesecima povećan je broj novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Po podacima Ministarstva zdravlja više od 70 odsto od 588 pacijenata zaraženih koronavirusom u izraelskim bolnicama su nevakcinisane osobe.

Ministarstvo je danas saopštilo da će zbog velike potražnje za zelenim propusnicama na veb sajtu ministarstva i aplikacijama raniji sertifikati važiti i u narednih nekoliko dana.

Na osnovu novih propisa građani moraju da prime buster dozu da bi dobili zelenu propusnicu. Oni koji su dobili dvije doze i oni koji su se oporavili od kovida-19 će dobiti propusnice koje važe šest mjeseci od dana njihove vakcinacije.

Tehnički problemi su onesposobili izdavanje updejtovanih zelenih propisnica jer su milioni Izraelca pokušali da ponovo dobiju dokumentaciju koja će im omoguiti da ulaze u radnje, restorane, na kulturne događaje, teretane i druga mjesta u zatvorenom.

Izrael je prva zemlja koja traži potvrdu o buster dozi za propusnicu. Taj potez se uveliko smatra korakom za podsticanje primanja treće doze za one koji to još nisu učinili.

Bonus video: