Abas razgovarao sa dva izraelska ministra: Znak poboljšanja odnosa Palestine i Izraela

Novu Vladu Izraela koja je položila zakletvu u junu čini osam partija, uključujući ultradesničarske koje se protive palestinskoj državi i one koji podržavaju rješenje decenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca po modelu dvije države

2223 pregleda 0 komentar(a)
Abas, Foto: Screenshot/Youtube
Abas, Foto: Screenshot/Youtube

Palestinski predsjednik Mahmud Abas razgovarao je na Zapadnoj obali sa dva izraelska ministra, što se smatra znakom poboljšanja veza između dvije strane.

Abas se kasno sinoć sastao s izraelskim ministrom zdravlja Nicanom Horovicem i ministrom za regionalnu saradnju Esavijem Freidžom, a prethodno se u avgustu sastao sa izraelskim ministrom odbrane Benijem Gancom u svom sjedištu u Ramali.

Novu Vladu Izraela koja je položila zakletvu u junu čini osam partija, uključujući ultradesničarske koje se protive palestinskoj državi i one koji podržavaju rješenje decenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca po modelu dvije države.

Horovicu i Freidžu pridružili su se i drugi članovi ljevičarske stranke Merec koju Horovic predvodi.

Premijer Izraela Naftali Benet je vođa male čvrstorukaške vjerske partije i on isključuje osnivanje palestinske države dok je on na funkciji, ali je pozvao na smanjenje napetosti prije svega preduzimanjem koraka za podsticanje palestinske ekonomije.

Zvanična palestinska novinaska agencija Vafa (Wafa) je objavila da je Abas "naglasio važnost okončanja izraelske okupacije i postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira".

Abasova vlada teži osnivanju palestinske države na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je osvojio Izrael u ratu 1967. godine.

Horovic je na Tviteru objavio svoju fotografiju sa Abasom uz potpis: "Mi imamo zajedničku misiju da sačuvamo nadu za mir na osnovi dvodržavnog rješenja".

Bonus video: