Etiopija je skoro godinu dana zahvaćena ratom: Ahmed položio zakletvu za drugi mandat premijera

Premijer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine zbog ponovnog uspostavljanja veza sa susjednom Eritrejom i sprovođenja opsežnih političkih reformi, sada je suočen sa velikim izazovima pošto se rat u regionu Tigraja širi na druge djelove zemlje, vraća se etničko nasilje, a stižu i upozorenja o vraćanju represivne vladavine

1844 pregleda 0 komentar(a)
Ahmed, Foto: Screenshot/Youtube
Ahmed, Foto: Screenshot/Youtube

Etiopski premijer Abij Ahmed položio je zakletvu na početku drugog petogodišnjeg mandata prvog čovjeka izvršne vlasti zemlje koja je gotovo godinu dana zahvaćena ratom.

Abijeva Partija prosperiteta proglašena je pobjednikom parlamentarnih izbora ranije ove godine.

Izbore su kritikovale i povremeno bojkotovale opozicione partije ali neki spoljni izborni posmatrači ocijenili su da su bolje sprovedeni nego raniji izbori.

Premijer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine zbog ponovnog uspostavljanja veza sa susjednom Eritrejom i sprovođenja opsežnih političkih reformi, sada je suočen sa velikim izazovima pošto se rat u regionu Tigraja širi na druge djelove zemlje, vraća se etničko nasilje, a stižu i upozorenja o vraćanju represivne vladavine.

Jedanaestomjesečni rat je slabio privredu Etiiopije koja je u jednom trenutku bila u najvećem usponu u Africi i prijeti da izoluje Abija nekad viđenog kao regionalnog mirotvorca.

Samo tri afrička šefa države, iz Nigerije, Senegala i susjedne Somalije, prisustvovali su današnjoj ceremoniji.

Prošle nedjelje su Ujedinjene nacije (UN), Sjedinjene Američke Države (SAD) i nekoliko evropskih zemalja, osudili etiopsku vladu zato što je protjerala sedam UN zvaničnika optužujući ih da podržavaju snage u Tigraju koje se bore protiv etiopskih i saveznih snaga.

Bonus video: