Bajden: Međunarodno oporezivanje mora biti pošteno

U razgovoru s Fon der Lajen, Bajden je takođe izrazio snažnu podršku za nastavak pristupnog procesa zemalja zapadnog Balkana

1298 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden juče je u razgovoru s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen naglasio važnost ujednačavanja sastava međunarodnog oporezivanja, saopštila je Bijela kuća, prenosi Hina.

SAD traži od G20 zemalja da na samitu krajem mjeseca postignu politički sporazum o minimalnom globalnom porezu na dobit. U razgovoru s Fon der Lajen, Bajden je takođe izrazio snažnu podršku za nastavak pristupnog procesa zemalja zapadnog Balkana, rečeno je u saopštenju.

Sjutra je sastanak čelnika Evropske unije (EU) i balkanskih zemalja.

Čelnici EU i balkanskih zemalja sastaće se sjutra da rasprave buduće članstvo za šest balkanskih zemalja - Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Deklaracija samita će utvrditi garanciju Evropske unije o budućem članstvu šest zemalja, rekla su dva evropska zvaničnika.

Bogate sjeverne EU članice strahuju od ponavljanja scenarija brzog pristupa Rumunije i Bugarske 2007. godine te loše upravljane migracije istočnoevropskih radnika u Britaniju koja je mnoge Britance okrenula protiv Evropske unije.

Bonus video: