Libijski parlament odložio izbore za mjesec dana

Održavanje izbora suočeno je sa izazovima od njihovog zakazivanja usljed protivljenja Visokog državnog savjeta zemlje koji tvrdi da su zakoni usvojeni bez konsultacija

2400 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Libijski poslanici izglasali su odlaganje parlamentarnih izbora, koji je trebalo da budu održani zajedno sa predsjedničkim krajem decembra, što će vjerovatno povećati tenzije među libijskim rivalima koji su već podijeljeni oko izbornog zakona.

Portparol parlamenta Abdulah Bliheg rekao je da su poslanici donijeli odluku da parlamentarni izbori budu održani mjesec dana posle predsjedničkih.

Prema "mapi puta" dogovorenoj uz posredovanje UN-a parlamentarni i predsjednički izbori su predviđeni za 24. decembar. Mnogi su izbore vidjeli kao korak naprijed u okončanju podjela u zemlji, a međunarodna zajednica, uključujući SAD, izvršila je pritisak na libijsku vlast da izbori budu održani po rasporedu.

Libijski parlament je u ponedeljak usvojio izborni zakon za parlamentarne izbore, nekoliko nedjelja nakon što su glasali o zakonu za predsjedničke izbore.

Održavanje izbora suočeno je sa izazovima od njihovog zakazivanja usljed protivljenja Visokog državnog savjeta zemlje koji tvrdi da su zakoni usvojeni bez konsultacija.

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja posle pada s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine i haosa obilježenog postojanjem dvije rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Posle okončanja borbi u ljeto 2020. godine ujedinjena prelazna vlada predvođena biznismenom Abdelhamidom Dbeibahom formirana je u martu pod pokroviteljstvom UN da vodi zemlju do parlamenarnih i predsjedničkih izbora predviđenih za 24. decembar.

Bonus video: