Kina u fokusu nove jedinice CIA

Centar bi trebalo da obezbijedi više resursa za proučavanje Kine i bolje pozicioniranje zvaničnika širom svijeta da prikupljaju informacije i analiziraju aktivnosti te države

15403 pregleda 25 reakcija 3 komentar(a)
Foto: TINGSHU WANG
Foto: TINGSHU WANG

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) saopštila je juče da je osnovala novu grupu koja će se fokusirati samo na Kinu i izazove za nacionalnu bezbjednost koje ona predstavlja. CIA je opisala Kinu kao najvažniju geopolitičku prijetnju sa kojom su SAD suočene.

Centar kineske misije (CMC) je osnovan “da bi se bavio globalnim izazovom koji predstavlja Narodna Republika Kina i njegov rad zalazi u sve oblasti misije Agencije”, navedeno je u saopštenju CIA.

Direktor CIA Vilijam Berns naglasio je da prijetnja potiče od kineske vlade, a ne njenog naroda, te da je cilj da se objedine aktivnosti špijunske agencije u Kini.

”CMC će dodatno ojačati naš kolektivni rad na navažnijoj geopolitičkoj prijetnji sa kojom smo suočeni u 21. vijeku, sa sve neprijateljskijom kineskom vladom”, rekao je Berns, karijerni diplomata.

On je dodao da će CIA nastaviti da se fokusira na “agresivnu Rusiju, provokativnu Sjevernu Koreju i neprijateljski Iran”.

Jedan visoki zvaničnik CIA uporedio je osnivanje jedinice za Kinu sa usredsređenošću te agencije na Rusiju tokom hladnog rata i na borbu protiv terorizma nakon napada 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington. CIA nikad ranije nije osnovala takvu jedinicu sa eksplicitnim fokusom na Kinu, čak ni nakon žestokih napada bivšeg predsjednika Donalda Trampa i njegovih saradnika, navodi Rojters.

Ona je jedna od promjena koje su rezultat šire reforme koju je agencija pokrenula prošlog proljeća, rekao je Rojtersu taj zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

CMC bi trebalo da obezbijedi više resursa za proučavanje Kine i bolje pozicioniranje zvaničnika širom svijeta da prikupljaju informacije i analiziraju aktivnosti te države, piše “Njujork tajms”.

U prvim mjesecima Bajdenove administracije, SAD i Kina su se sporile povodom mnogih pitanja, uključujući ljudska prava, Hong Kong i Južno kinesko more. Međutim, najviši zvaničnici iz obje države su se sastali ove nedjelje da poboljšaju komunikaciju i pripreme teren za virtuelni sastanak predsjednika do kraja godine.

Berns je kazao da CIA takođe otvara radno mjesto glavnog oficira za tehnologiju kao i novu kancelariju - Misija transnacionalnog i tehnološkog centra. Ta jedinica će omogućiti CIA da se pažljivije usredsredi na pitanja poput globalnog zdravlja, klimatskih promjena, humanitarnih katastrofa i poremećaja koje izazivaju nove tehnologije.

Visoki zvaničnik je rekao da je agencija formirala i “ćeliju za incidente” da nadgleda odgovore na misterioznu bolest poznatu kao “Havana sindrom” koja je zadesila brojne diplomate i zaposlene u CIA, pri čemu je nekima uspostavljena “dijagnoza stvarne povrede”.

Predsjedavajući obavještajnog odbora Predstavničkog doma, demokrata Adam Šif, pozdravio je poteze direktora CIA.

”Sa autokratskim modelom koji agresivno pokušava da izvozi i tenhološkim kapacitetima koji brzo napreduju, Kina predstavlja značajan izazov za SAD i buduće demokratske vrijednosti”, rekao je Šif.

Bivši direktor CIA Džon Brenan, koji je 2015. sproveo široku reorganizaciju agencije, takođe je podržao Bernsove planove.

”Ako postoji zemlja koja zaslužuje svoj centar misije, to je Kina, koja ima globalne ambicije i predstavlja najveći izazov za američke interese i međunarodni poredak”.

Napredak tehnologije otežao prikupljanje podataka

Vijest o novoj jedinici došla je nekoliko dana nakon što su stanice i baze CIA širom svijeta dobile strogo povjerljivo upozorenje o doušnicima koji su uhapšeni, ubijeni ili pretvoreni u dvostruke agente.

Tehnološki napredak je u velikoj mjeri otežao prikupljanje obavještajnih podataka o Kini. Sveprisutne kamere za nadzor i softver za prepoznavanje lica koji koristi vještačku inteligenciju učinili su da izbjegavanje razotkrivanja u Kini postane veliki izazov, piše “Njujork tajms”.

Prije deceniju, kineska vlada je sistematski razbijala špijunske operacije CIA u toj zemlji, pri čemu su doušnici hapšeni ili ubijani. Neki bivši zvaničnici su za to optužili kršenje povjerljivog sistema komunikacije agencije, a neki bivšeg agenta CIA koji je kasnije osuđen da odavanje tajni Kini. Od tada agencija pokušava da ponovo izgradi mreže, ali je moć kineske vlade da prati kretanje i komunikaciju ljudi usporila te napore, navodi američki list.

Jedan visoki zvaničnik CIA je rekao da će novi tehnološki centar pomoći agenciji da drži korak sa novim tehnologijama koje mogu identifikovati špijune. On je kazao da je agencija posljednjih nekoliko godina usmjerila pažnju na nova tehnološka dostignuća i podstiče oficire da ne potcjenjuju protivničke obavještajne službe.

Bonus video: