Merkel: Njemačka i dalje snosi odgovornost za Izrael

Benet je rekao da je njemačka kancelarka "moralni kompas cijelog evropskog kontinenta"

2876 pregleda 0 komentar(a)
Merkel i Benet, Foto: Reuters
Merkel i Benet, Foto: Reuters

Kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka i dalje snosi odgovornost za Izrael, dok je razgovarala s premijerom Naftalijem Benetom tokom svoje posljednje zvanične posjete toj zemlji.

"Holokaust je, naravno, jedinstven događaj za koji i dalje nastavljamo snositi odgovornost. U svakoj fazi prošlosti, kao i budućnosti", rekla je Merkel novinarima u nedjelju.

"Ne biti neutralni i zauzeti jasan stav u korist izraelske bezbjednosti, bez obzira koliko je teška situacija."

Benet je rekao da je Merkel, koja silazi s dužnosti kad se zaključe pregovori o koaliciji u Njemačkoj poslije septembarskih izbora, "moralni kompas cijelog evropskog kontinenta", prenosi Hina.

Pohvalio je ulogu 67-godišnje političarke u učvršćivanju posebnog odnosa između dvije zemlje na osnovu "istorijske, duboke rane" koju je nacistička Njemačka nanijela Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

Merkel se takođe susrela s izraelskom vladom.

Vladajuću koaliciju čini ukupno osam stranaka s desne i lijeve strane spektra, po prvi put uključuje i arapsku stranku. Desničarski konzervativac Benjamin Netanjahu razriješen je funkcije premijera u junu, nakon što je na vlasti bio od 2008. godine.

Kancelarka takođe planira da razgovara s predsjednikom Isakom Hercogom i ministrom vanjskih poslova Jairom Lapidom po prvi put otkad su vlada i predsjednik započeli mandat u junu i julu.

Očekuje se da fokus razgovora bude na iranskom nuklearnom programu, pitanju nezavisnosti palestinske države i bilateralnim problemima, uz mnoge druge teme.

Angela Merkel je planirala put u Izrael krajem avgusta, ali on je odložen zbog dramatičnog razvoja situacije u Avganistanu.

Kasnije u nedjelju, kancelarka u prisutnosti Beneta planira položiti vijenac u spomen centru Jad Vašem u Jerusalimu.

Na drugoj svečanosti Merkel će primiti počasni doktorat od izraelskog instituta za tehnologiju, Techniona u Haifi na sjeveru Izraela. Merkel i Benet će se potom zajednički sastati s predstavnicima kompanije.

Kancelarka će u Njemačku otputovati u ponedjeljak.

Bonus video: