Papa otvorio konsultacije koje bi mogle promijeniti način na koji Crkva donosi odluke

Pobornici smatraju da je inicijativa prilika za promjenu dinamike moći u Crkvi i da se da veći glas katolicima laicima, uključujući žene i ljude na marginama društva

2271 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo otvorio je danas dvogodišnje globalne konsultacije koje bi mogle promijeniti način na koji Rimokatolička crkva donosi odluke i čiji bi se uticaj mogao osjećati dugo nakon završetka njegovog pontifikata.

Pobornici smatraju da je inicijativa prilika za promjenu dinamike moći u Crkvi i da se da veći glas katolicima laicima, uključujući žene i ljude na marginama društva.

Konzervativci smatraju da je proces koji će se odvijati u tri faze gubljenje vremena, da bi mogao potkopati hijerarhijsku strukturu Crkve koja ima 1.3 milijarde vjernika i dugoročno razvodniti tradicionalnu doktrinu, prenosi Hina.

Papa je na misi u bazilici sv. Petra rekao da bi katolici trebalo da budu otvorenog uma prema tom procesu.

"Jesmo li spremni za avanturu ovog putovanja? Ili se bojimo nepoznatog i radije bismo se sakrili iza uobičajenih izgovora: 'To je besmisleno' ili 'Uvijek tako činimo'," upitao je.

Vatikan
foto: Reuters

U prvoj fazi, katolici u župama i biskupijama širom svijeta razgovaraće o pitanjima kao što su sluša li Crkva dovoljno mlade, žene, manjine i marginalizovane.

Razgovaraće takođe kako identifikovati stereotipe i predrasude u lokalnim zajednicama i kakvu Crkvu misle da Bog želi danas u svijetu.

"Nemojmo ostati isključivi u našim uvjerenjima"

Nakon rasprava na nacionalnim i kontinentalnim nivoima, biskupi će se sastati u Vatikanu na mjesec dana 2023. Pripremiće dokument, a papa će na papir staviti svoje stavove, prijedloge i možda uputstva o raznim pitanjima.

"Nemojmo dopustiti da naša srca budu zatvorena; nemojmo ostati isključivi u našim uvjerenjima. Slušajmo jedni druge", rekao je papa na misi na kojoj je bilo oko 3.000 ljudi.

Naglasio je, ipak, da samo pape mogu donositi konačne odluke o doktrinarnim pitanjima.

Bonus video: