Veliki požar u Libanu, gori skladište goriva na jugu zemlje

Vojska je preusmjeravala saobraćaj dalje od objekta, rekao je izvor, dodajući da je to područje rijetko naseljeno. U objektu u Zahrani, oko osam kilometara južno od grada Sidona, nalazi se jedna od glavnih elektrana u zemlji

7524 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Veliki požar izbio je u ponedjeljak u rezervoaru za skladištenje goriva u naftnom postrojenju u južnom Libanu, izbacujući oblak dima u vazduh dok su vatrogasci gasili plamen, a izvor je saopštio da vojska hladi obližnje rezervoare kako bi spriječila širenje vatre.

Nije bilo neposrednih zvaničnih komentara niti izvještaja o žrtvama u naftnom postrojenju Zahrani na mediteranskoj obali. Bezbjednosni izvor rekao je da požar u rezervoaru benzina tek treba da se stavi pod kontrolu, piše Rojters.

Vojska je preusmjeravala saobraćaj dalje od objekta, rekao je izvor, dodajući da je to područje rijetko naseljeno.

U objektu u Zahrani, oko 8 kilometara južno od grada Sidona, nalazi se jedna od glavnih elektrana u zemlji.

Televizijski kanal Al Jaded izvijestio je da libanska vojska evakuiše iz tog područja zbog straha da će se vatra proširiti i izazvati eksploziju.

Liban elektrana požar
foto: REUTERS

Liban, koji je u krizi u snažnoj ekonomskoj krizi, pogođen je nizom katastrofa, uključujući katastrofalnu eksploziju hemikalija u luci u Bejrutu prošle godine, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi i razoreni su gradovi.

Zemlja pati od nestašice energije i benzina zbog svog ekonomskog i finansijskog sloma.

Tokom vikenda, nestašica goriva dovela je do toga da se dvije najveće elektrane u zemlji - ona ​​u Zahrani i druga u Deir Amaru na sjeveru - potpuno zatvore, što je povećalo teškoće Libanaca koji su se borili sa oskudnim zalihama električne energije proizvedene od države mjesecima.

Ministarstvo energetike saopštilo je u nedelju da je električna energija vraćena na nivo prije nestanka struje, nakon što je libanska vojska snabdjela dvije elektrane 6.000 kilolitara gasnog ulja.

Svjetska banka nazvala je libansku ekonomsku krizu jednom od najdubljih depresija moderne istorije. Tri četvrtine njenog stanovništva palo je u siromaštvo, a valuta je izgubila 90 odsto svoje vrijednosti u posljednje dvije godine.

Libanci su morali sve više da se oslanjaju na privatne proizvođače za struju, uz skupe račune za lož ulje, jer je državna kompanija za električnu energiju svojim okruzima pružala nekoliko ili čak nekoliko sati usluge dnevno.

Bonus video: