U Iraku uhapšen lider militantne grupe 'Islamska država'

Irački obavještajni zvaničnici rekli su za AP da je Jasem zatvoren u identifikovanoj stranoj zemlji i prije nekoliko dana prevezen u Irak. Govorili su pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni da govore o operaciji javno

3742 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Iračke vlasti saopštile su u ponedeljak, 11. oktobra, da su uhapsile visokog vođu grupacije Islamske države i dugogodišnjeg operativca al-Kaida, javlja agencija Assoaciated Press.

Irački premijer Mustafa al-Kadhimi na Tviteru je objavio tu vijest i identifikovao uhapšenog kao Samija Jasema, koji nadzire finansijsko poslovanje grupe Islamska država i bio je zamjenik vođe Islamske države u vrijeme pokojnog Abu Bakr al-Bagdadija.

Akciju je opisao kao "jednu od najtežih" prekograničnih obavještajnih operacija koju su iračke snage dosada sprovele.

Irački obavještajni zvaničnici rekli su za AP da je Jasem zatvoren u identifikovanoj stranoj zemlji i prije nekoliko dana prevezen u Irak. Govorili su pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni da govore o operaciji javno.

Jasem je radio s iračkim vođom al-Kaide Abu Musab al-Zarkavijem, prije nego što su ga Amerikanci ubili u Iraku 2016. On je obavljao različite dužnosti u sektoru sigurnosti u Iraku, a preselio se u Siriju 2015. godine, nakon što je grupa Islamska država, ogranak al-Kaide, proglasila svoj kalifat 2014. godine, kada je postao zamjenik Abu Bakr al-Bagdadija, vođe ekstremističke grupe.

Al-Bagdadi ubijen je u američkoj raciji na sjeverozapadu Sirije 2019. godine.

Bonus video: