Međunarodni sud pravde podržao Somaliju u sporu oko pomorske granice sa Kenijom

Somalija je pokrenula pitanje pomorske granice dvije zemlje pred Međunarodnom sudom pravde 2014. godine

3710 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodni sud pravde priklonio se Somaliji u sporu protiv susjedne Kenije oko njihove pomorske granice u slučaju koji se odnosi na teritoriju potencijalno bogatu naftom i gasom.

Današnja odluka Međunarodnog suda pravde, najvišeg suda UN, je pravno obavezujuća mada sud nema ovlašćenja za njeno prisilno sprovođenje.

Sud je odbacio pretenziju Kenije na pomorsku granicu koju je tražila navodeći da Kenija nije dosljedno održavala i priklonio se zahtjevu Somalije za povlačenje prave linije u Indijskom okeanu od granice dvije zemlje.

"Čestitke narodu Somalije uspjeli smo da dođemo do svog mora", napisao je u tviter poruci somalijski ministar informisanja Osman Dube.

Sud je međutim odbacio potražnju Somalije za odštetu pošto je Somalija navela da su neke od kenijskih pomorskih aktivnosti prekršile njen suverenitet.

Kenija je prošle nedjelje saopštila da neće priznati odluku suda navodeći da je sudski proces bio očigledno pristrasan.

U saopštenju je priznato da će presuda imati duboke bezbjednosne, političke, društvene i ekonomske posljedice u regionu i šire i upućen poziv Kenijcima da ostanu mirni.

Sud čije sjedište je u Hagu naveo je da ne može da zanemari kontekst građanskog rata koji je godinama destabilizovao Somaliju i ograničio funkcionisanje njene vlade.

Sud je takođe naveo da nije našao ubjedljive dokaze da je Somalija prihvatila pretenziju Kenije na pomorsku granicu duž linije geografske širine.

Somalija je pokrenula pitanje pomorske granice dvije zemlje pred Međunarodnom sudom pravde 2014. godine.

Bonus video: