SAD otvaraju kopnene granice s Kanadom i Meksikom za vakcinisane

Meksiko i Kanada vršili su pritisak na SAD mjesecima da ublaže restrikcije za putovanja zbog kojih su razdvojene mnoge porodice i nije bilo turističkih putovanja od početka pandemije

2627 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

SAD će početkom novembra otvoriti svoje kopnene granice sa Meksikom i Kanadom za osobe vakcinisane protiv kovida-19, kao i za putovanja koja se ne smatraju nephodnim, objavio je noćas visoki zvaničnik Bijele kuće.

Automobilski, željeznički i trajektni saobraćaj između SAD i Kanade i Meksika u velikom dijelu bio je ograničen na neophodna putovanja kao što su trgovina od početka pandemije.

Granice su bile zatvorene 19 mjeseci zbog pandemije.

Nove mjere koje će biti objavljene danas će dozvoliti potpuno vakcinisanim stranim državljanima da od novembra uđu u SAD bez obzira na razlog za putovanje, prenio je AP.

Slično ublažavanje restrikcija treba da počne da se primjenjuje i za vazdušni saobraćaj.

Do sredine januara iduće godine čak i putnici koji dolaze iz neophodnih razloga u SAD, kao što su vozači kamiona, će morati da budu potpuno vakcinisani.

Meksiko i Kanada vršili su pritisak na SAD mjesecima da ublaže restrikcije za putovanja zbog kojih su razdvojene mnoge porodice i nije bilo turističkih putovanja od početka pandemije.

Ovaj potez dolazi poslije prošlomjesečne objave da će SAD prekinuti zabranu za dolaske u zemlju vazdušnim putem i da će umjesto zabrane tražiti od stranih državljana da imaju potvrdu o vakcinaciji.

Za razliku od putovanja avionom gdje je potreban i negativan test na kovid-19, takav test neće biti potreban za putnike koji ulaze u SAD kopnenim ili morskim putem, pod uslovom da ispunjavaju obavezu da su vakcinisani.

SAD će, kako je navedeno, prihvatati sve vakcine koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, ne samo one odobrene u toj zemlji.

Bonus video: