Iran tvrdi da je uspješno lansirao krstareću raketu: Domet oko 1.350 km

Međunaroni institut za strateške studije je 2017. godine saopštio da je Iran razvio više od deset takvih raketa dometa od 200 do 2.000 kilometara koje mogu da nose teret od 450 do 1.200 kilograma
370 pregleda 0 komentar(a)
Raketa Hoveizeh, Foto: BETA/AP
Raketa Hoveizeh, Foto: BETA/AP

Iranske vlasti saopštile su danas da su uspješno testirale krstareću raketu dometa od oko 1.350 kilometara, prenijela je tamošnja državna televizija.

"Krstareća raketa Hoveizeh uspješno je testirana nakon što je prešla razdaljinu od oko 1.200 kilometara i došla do cilja", izjavio je iranski ministar odbrane Amir Hatami i dodao da raketa može da bude veoma brzo spremna za djelovanje i leti na maloj visini.

Međunaroni institut za strateške studije je 2017. godine saopštio da je Iran razvio više od deset takvih raketa dometa od 200 do 2.000 kilometara koje mogu da nose teret od 450 do 1.200 kilograma.

Takvi programi izazivaju zabrinutost zapadnih zemalja koje optužuju Iran za destabilizaciju Bliskog istoka, posebno Izraela, zakletog neprijatelja Teherana.

Mnogi iranski generali redovno izjavljuju da bi željeli uništenje Izraela.

Iranske vlasti sa svoje strane uvjeravaju da nemaju namjeru da izazovu rat protiv susjeda i da je njihov raketni program u bezbjednosne i odbrambene svrhe.

Bonus video: