Pakistanska aviokompanija obustavlja letove sa Avganistanom

Karte za glavni grad Pakistana, Islamabad, prodavale su se i do 10 puta skuplje nego u augustu. Ministarstvo saobraćaja talibanske vlade saopštilo je u izjavi koju je citirao Rojters da bi karte "trebalo prilagoditi tako da odgovaraju uslovima karte prije pobjede Islamskog Emirata", odnosno oko 120-150 dolara

5661 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Avio kompanija Pakistan Internešnal obustavila je letove za Kabul, glavni grad Avganistana, pozivajući se na "teško” miješanje talibana.

Odluka je donijeta nakon što su talibani naredili aviokompaniji da snizi cijene na nivo prije pada vlade koju je podržavao Zapad.

PIA je jedini strani prevoznik koji obavlja redovne letove iz Kabula.

Karte za glavni grad Pakistana, Islamabad, prodavale su se i do 10 puta skuplje nego u augustu.

Ministarstvo saobraćaja talibanske vlade saopštilo je u izjavi koju je citirao Rojters da bi karte "trebalo prilagoditi tako da odgovaraju uslovima karte prije pobjede Islamskog Emirata", odnosno oko 120-150 dolara.

Pozvao je putnike da prijave svako kršenje ove naredbe, koja je takođe upućena avganistanskom prevozniku Kam Air.

Letovi bi mogli biti zabranjeni ako se aviokompanije ne budu pridržavale pravila, dodaje se.

Međutim, glasnogovornik PIA-e Abdulah Kan rekao je da se kompanija morala nositi s promjenama propisa i dozvolama za letjenje koje zvaničnici mijenjaju u posljednjim momentim.

Njihovo osoblje također se suočavalo sa zastrašivanjem, a njihov predstavnik je nekoliko sati držan na nišanu, dodao je Kan.

Letovi između dvije zemlje bile su dosta ograničeni otkako su međunarodni letovi nastavljeni prošlog mjeseca nakon odlaska američkih i savezničkih trupa iz Avganistana krajem augusta.

Kan je rekao da su premije osiguranja toliko visoke da je nemoguće obavljati redovne letove, te da je odluka aviokompanije da 13. septembra nastavi čarter letove donesena iz humanitarnih razloga.

Strašan nedostatak mjesta u avionu znači da se karte u jednom smjeru prodaju za čak 1.200 dolara.

Ipak, dio putnika i dalje je razočaran povlačenjem aviokompanije.

"Takvi letovi su nam jako potrebni. Granice su zatvorene. Sada, ako je aerodrom zatvoren, kao da smo svi u kavezu", rekao je za Rojters zaposleni farmaceutske kompanije Abdulah.

Bonus video: