NATO kancelarije za vojnu vezu i informacije u Moskvi će biti zatvorene

Rusija prekida rad svoje misije pri NATO i zatvara NATO misiju u Moskvi

"Poslije nekih mjera koje je NATO preduzeo, ne postoje više osnovni uslovi za zajednički rad", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i precizirao da odluke stupaju na snagu 1. novembra

3330 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusija je objavila danas da prekida rad svog predstavništva pri NATO i da zatvara misiju Alijanse u Moskvi, poslije odluke NATO da oduzme akreditacije osmorici Rusa, optuživši ih za špijunažu.

"Poslije nekih mjera koje je NATO preduzeo, ne postoje više osnovni uslovi za zajednički rad", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i precizirao da odluke stupaju na snagu 1. novembra.

Lavrov je rekao da Rusija suspenduje rad stalne ruske misije pri NATO, kao i rad glavnog vojnog izaslaina, vjerovatno od 1. novembra, mada bi to moglo da traje dodatnih nekoliko dana.

Ruski šef diplomatije je takođe rekao da će NATO kancelarije za vojnu vezu i informacije u Moskvi biti zatvorene.

Rekao je da će kontakti između zapadne alijanse i Moskve da se obavljaju preko ruske ambasade u Belgiji.

NATO je prošle nedjelje objavio da oduzima akreditacije za osam članova ruske misije pri Alijansi, navodeći da su oni tajno radili kao obavještajci. Alijansa je tada i prepolovila broj mjesta u ruskoj misiji pri Alijansi.

Ruska misija se ne nalazi u sjedištu NATO, već ima kancelarije u kvartu u južnom dijelu Brisela.

NATO je suspendovao praktičnu saradnju sa Rusijom 2014. godine poslije ruskog pripajanja Krimskog poluostrva ali je ostavio otvorene kanale za sastanke na visokom nivou i za saradnju vojska-vojska. Međutim Savjet NATO-Rusija, glavni forum za sastanke, samo se povremeno sastajao od tada.

Lavrov je rekao da bi moglo da traje nekoliko dana više od 1. novembra prije nego što mjera stupi na snagu, a da dalji kontakti između zapadne vojne alijanse i Rusije mogu da se obavljaju preko ruske ambasade u Briselu.

Preporučujemo za Vas