Tramp sam na pustom ostrvu: Sirija želi da se pridruži Pariskom sporazumu

Portparol Konvencije UN o klimi je potvrdio da su razumjeli da je vlada Sirije danas objavila svoju namjeru da se pridruži Pariskom sporazumu
0 komentar(a)
COP23, Foto: Reuters
COP23, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2017. 19:11h

Sirija je najavila danas na dvadesettrećem sastanku UN o klimi (COP23) u Bonu da namjerava da se pridruži Pariskom ugovoru o klimi, čime van sporazuma ostaju samo SAD, koje su odlučile da iz njega istupe.

Portparol Konvencije UN o klimi je potvrdio da su razumjeli da je vlada Sirije danas objavila svoju namjeru da se pridruži Pariskom sporazumu.

"Rekli su da će se pridružiti Pariskom sporazumu", rekla je direktorka nevladine organizacije IndyAct Sava al Džajusi, osvrćući se na današnju izjavu sirijskog delegata na plenarnoj sjednici pred kolegama koji su razgovarali o klimi.

Predsjednik SAD Donald Tramp je 1. juna objavio odluku da njegova zemlja istupi iz Pariskog sporazuma. Priroda teksta mu međutim ne dozvoljava da to konkretno i uradi prije 4. novembra 2020. godine, a i Vašington je poslao jednu delegaciju u Bon da prati pregovore o sprovođenju tog ugovora. Sastanak UN o klimi se održava u Bonu do 17. novembra.

Trampova najava da namjerava da se povuče iz tog sporazuma značila je da će se Amerika pridružiti Siriji i Nikaragvi na malom spisku zemalja koje nisu bile dio tog sporazuma, potpisanog u decembru 2015.

Nikaragva, sa druge strane, nije odmah potpisala sporazum, zato što je smatrala da su ograničenja koja on nameće isuviše slaba, ali je to učinila kasnije.

Mohamed Adou iz nevladine organizacije Christian Aid je rekao da čak i Sirija sa svim svojim problemima može da shvati značaj svjetskog ugovora o klimi, što pokazuje koliko je republikanska partija u SAD ideološki povezana da negiranjem klimatskih promjena.

"To znači da su SAD izolovane. O ovom pitanju klime niko ne želi da bude u društvu Donalda Trampa, koji je u sjajnoj izolaciji", rekao je stručnjak američkog instituta "Union of concerned Scientists" Alden Majer.

Bonus video: