Ištaje: UN da uspostave bazu podataka za procesuiranje jevrejskih doseljenika zbog okrutnih terorističkih djela

"Ti doseljenici su samo pioni kolonijalizma na našoj zemlji"

2315 pregleda 2 komentar(a)
Fotografija koju je dostavila Ambasada Palestine u Crnoj Gori, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori
Fotografija koju je dostavila Ambasada Palestine u Crnoj Gori, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

Ambasada Palestine u Crnoj Gori saopštila je danas da je palestinski premijer Muhamed Ištaje "pozvao Ujedinjene nacije (UN) da uspostave bazu podataka za procesuiranje jevrejskih doseljenika koji izvode napade na Palestince i njihovu imovinu na okupiranoj Zapadnoj obali uključujući i Jerusalim i Palestinu".

U saopštenju se dodaje da je na sastanku Vlade Palestine u Ramali, Ištaje kazao da jevrejski doseljenici sve učestalije izvode napade na Zapadnoj obali uključujući i Jerusalim.

Iz Ambasade Palestine su kazali i da je Ištaje "napade jevrejskih doseljenika nazvao terorizmom".

"Teror jevrejskih doseljenika nije mogao uplašiti naše ljude koji poseduju svoju zemlju, masline i svoja neotuđiva prava. Ti doseljenici su samo pioni kolonijalizma na našoj zemlji", rekao je Ištaje.

Naglasio je da bi, "stoga, agresivne jevrejske doseljenike trebalo procesuirati".

"Pozivam UN da uspostavi bazu podataka za procesuiranje jevrejskih doseljenika zbog njihovih okrutnih terorističkih djela", dodao je on.

Kako je kazao, "jevrejski doseljenici nikada neće uspjeti da spriječe palestinske poljoprivrednike da budu na svojoj zemlji i sakupljaju masline", te je pozvao "studente i mlade da pomognu palestinskim poljoprivrednicima u sakupljanju maslina".

Iz Ambasade Palestine su rekli da "jevrejski doseljenici koji žive na okupiranim palestinskim teritorijima često napadaju Palestince na Zapadnoj obali, sjeku ili pale masline, njihov najvažniji izvor prihoda, te oštećuju njihovu imovinu".

"Osim toga, jevrejski doseljenici povremeno napadaju palestinske poljoprivrednike, posebno tokom berbe maslina. Na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao 1967. godine, postoji više od 250 ilegalnih jevrejskih naselja. Oko 450.000 jevrejskih doseljenika koji žive u ovim mjestima dodatno otežavaju život Palestincima koji žive pod okupacijom na Zapadnoj obali. Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se ilegalnima i glavna prepreka miru", zaključuje se u saopštenju Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Bonus video: